archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestävämpää kalankasvatusta Itämeren alueella

Kestävä kalankasvatus parantaa Itämeren kuntoa. Raisioaqua on kehittänyt Baltic Blend Itämerirehun, jonka käyttäminen kalankasvatuksessa voi vähentää Itämeren fosforikuormitusta.

Julkaistu

Ongelma

Itämeri on rehevöitynyt. Meren tilan parantamiseksi ravinnepäästöjä pitää vähentää. Itämeren ulkopuolelta tuodut kalanrehujen sisältämät raaka-aineet lisäävät Itämeren ravinnekuormitusta.

Ratkaisu

Raisioaquan Baltic Blend Itämerirehu parantaa kalankasvatuksen toimintaedellytyksiä ja mahdollistaa vesiviljelyn kestävän kasvun. Itämerirehun raaka-aineena käytetään Itämerestä pyydettyä silakkaa ja kilohailia, josta valmistetaan kalajauhoa ja -öljyä. Kalajauhosta valmistetaan Baltic Blend Itämerirehua Benella Kirjolohen ja muiden ruokakalojen ravinnoksi.

Itämerestä poistuu fosforia ja typpeä, kun merestä pyydetään silakkaa ja kilohailia. Kalojen ruokkiminen Itämerirehulla vapauttaa mereen vähemmän fosforia kuin mitä rehun raaka-aineeksi pyydetyn silakan mukana on merestä nostettu. Lisäksi fosforia ja typpeä poistuu merestä, kun kasvatetut Benella Kirjolohet toimitetaan kuluttajille. Kasviplankton sitoo kalankasvatuksen Itämereen vapauttamaa fosforia. Eläinplankton puolestaan syö kasviplanktonia. Ravinnekierto täydentyy, kun eläinplankton päätyy edelleen silakan ravinnoksi.

Tämän ravinnekierron myötä kotimaisen kalankasvatuksen lisääminen vähentää Itämeren fosforikuormitusta. Lisäksi aiemmin Itämeren ulkopuolelta ulkomaisen kalajauhon myötä tullut fosfori- ja typpikuormitus jää kokonaan pois. Kotimaisella Benella Kirjolohella voidaan myös korvata tuontikalaa, mikä edistää kauppataseen myönteistä kehitystä.

Ratkaisun esittäjä: Juha-Matti Mäkelä, juha-matti.makela@raisio.com

Mistä on kyse?