Maapalloliigan finalistit
Arvioitu lukuaika 1 min

Soinin 4H-yhdistys

Julkaistu

MuoviSampo tarjoaa paikallisvaluuttaa vastineena pakkausmuovista.

Kotimainen panttipullojärjestelmämme on näytellyt erittäin suurta roolia suomalaisten asennekasvatuksessa jo vuosikymmeniä.  Onkin suorastaan ihme, ettei samanlaista systeemiä ole aikaisemmin implementoitu muihin vastaavanlaisiin kulutushyödykkeisiin, jotka kuitenkin ovat haasteellisia luonnolle ja kasvattavat kuluttajan hiilijalanjälkeä. Tähän saumaan iskevä Soinin 4H:n joukkue pääsi Maapalloliigan finaaliin kokeilullaan innostaa kuluttajia pakkausmuovin kierrätykseen pullopanttijärjestelmästä muokatuilla palkitsemisratkaisuilla.

Joukkueemme toteuttaa muovinkeräyksen pilottina Soinin kunnassa yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Käytämme kokeilussa MuoviSampo-keruupistettä, joka jauhaa kuluttajan pakkausmuovin käteväksi paikallisvaluutaksi. Valuutta käy maksuvälineenä yhteistyökumppaniemme palveluihin. Järjestämme syksyn aikana keräystempauksia, jolloin kuka tahansa voi toimittaa MuoviSammon keräyspisteeseen puhdasta pakkausmuovia ja saada vastineeksi ympäristöteostaan palkkion esimerkiksi juuri paikallisvaluuttana.

Sitran tukeman kokeilukauden aikana tavoitteena on myös pelillistää palautuskokemusta sovelluksen kautta ja sitä kautta, sekä paikallisvaluutan ja videomateriaalin avustuksella, motivoida meitä soinilaisia aktiivisiksi kierrättäjiksi. Kaiken kaikkiaan kokeilu ehkäisee oleellisesti muovin päätymistä sekajätteeseen ja polttoon ja on näin ollen hieno mahdollisuus tuoda osaratkaisu maailman muoviongelmaan!

Soinin 4H-yhdistys on yksi Maapalloliigan finalisteista.

Mistä on kyse?