Esimerkit
Arvioitu lukuaika 1 min

Tekstiilijätteestä uusia materiaaleja

Jätehuoltoalalla valmistellaan poistotekstiileihin keskittyvän jalostuslaitoksen toteuttamista.

Julkaistu

Haaste

Tekstiiliteollisuus on hyvin saastuttava teollisuudenala ja se on kuuluisa sosiaalisista haasteistaan. Nykyinen kertakäyttökulttuurimme mahdollistaa huonolaatuisten tekstiilien valmistuksen, jolloin niiden uudelleenkäyttö-, korjaus- ja kierrätysmahdollisuudet pienevät.

Suomesta puuttuu laitteistoa ja osaamista, jonka avulla poistotekstiileistä pystyttäisiin valmistamaan uusia tekstiilejä. Asukkaiden tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite astuu voimaan koko EU:n alueella vuonna 2025, mihin mennessä poistotekstiileille tulee löytää uudelleenkäyttö- ja kierrätysratkaisuja.

Ratkaisu

Tekstiilien kiertotaloutta edistetään Telaketju-verkostossa, johon kuuluu laaja-alaisesti eri organisaatioita tekstiilien kiertotalouden eri vaiheista. Telaketju-verkosto jakaa muun muassa tekstiilien kiertotalouden selvityksistä ja kokeiluista tietoa.

Poistotekstiilien uudelleenkäyttö ja kierrätys on mahdollista yhtenäisen keräyksen, laadukkaan lajittelun, käsittelyn ja jalostuksen myötä. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy valmistelee työ- ja elinkeinoministeriön, Varsinais-Suomen liiton ja lähes kaikkien kunnallisten jätelaitosten rahoittamia hankkeita, jotka tukevat poistotekstiilien keskitetyn jalostuslaitoksen vaiheittaista toteutusta. Varsinaisen laitoksen toteuttamiseen etsitään kumppaneita ja rahoitusta sekä samanaikaisesti tutkitaan mahdollisuutta yhteisen pohjoismaisen laitoksen toteuttamiseen.

Mistä on kyse?