Vähemmän muovia sisältävät elintarvike­pakkaukset

Jospak valmistaa elintarvikepakkauksia, jotka sisältävät vain pienen osan muovia verrattuna tavallisiin muovisiin elintarvikepakkauksiin.
Kuva: Sitra

Julkaistu

Ongelma

Elintarvikepakkaukset on usein tehty lähes kokonaan muovista ja esimerkiksi Euroopassa kokonaisuudessaan pakkausten osuus muovijätteestä on suuri. Elintarvikepakkausten kierrättäminen on ei ole helppoa, koska ne ovat usein valmistettu monia muovikalvoja sisältävistä materiaaleista, joiden erottelu toisistaan on haastavaa.

Pakkauksia kierrätyslaitoksissa tunnistavat laitteet eivät myöskään tunnista mustaa muovia, jolloin mustat muovipakkaukset hylätään ja ohjataan poltettavaksi energiantuotantoon. Kuitenkin muovi on tällä hetkellä yksi parhaista elintarvikkeiden säilyvyyttä pidentävistä materiaaleista ja sillä on ruokahävikin vähentämisen kannalta tärkeä merkitys.

Ratkaisu: Vähemmän muovia sisältävät elintarvikepakkaukset

Jospak valmistaa uudenlaisia elintarvikepakkauksia, joissa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muovia kuin vastaavanlaisissa tavallisissa muovipakkauksissa. Yrityksen pakkaus muodostuu vuoasta, joka valmistetaan neitseellistä raaka-aineesta valmistetusta kartongista tai aaltopahvista, sekä muovikalvosta, joka pitää pakkauksen kaasutiiviinä.

Pakkaus on helppo kierrättää, sillä vuoka ja muovikalvo ovat erotettavissa toisistaan helposti ja ne voidaan kierrättää omina jätelajeinaan. Ratkaisu sopii sellaisenaan elintarviketeollisuuden prosesseihin.

Ansaintamalli ja hyödyt Jospakille

Jospak toimii pakkausten sopimustoimittajana elintarvikealan yrityksille. Yritys siis valmistaa ja myy pakkaukset suoraan elintarvikekäyttöön. Suora kontakti asiakkaaseen mahdollistaa välittömän palautteen, jolloin konseptia ja teknologiaosaamista voidaan viedä eteenpäin.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Elintarviketeollisuuden yritykset pystyvät ratkaisun avulla vähentämään muovinkäyttöään ja pakkausjätettään sekä saavat pakkauksista brändihyötyä. Jospakin pakkauksiin voidaan painaa asiakkaan omia tekstejä ja logoja, jolloin lisämateriaaleja pakkauksen brändäämiseen ei tarvita.

Faktat

Jospak Oy pähkinänkuoressa

Päätoimiala: elintarvikepakkausten tuotanto

Perustamisvuosi: 2014

Liikevaihto: alle miljoona euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: 2018

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 100 %

Henkilöstön koko: 1-10

Kotipaikka: Forssa

Verkkosivuosoite: www.jospak.com

Julkaistu

Suosittelemme

Vielä yksi?

Mistä on kyse?