Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Yrityksille kulkuneuvoja yhteiskäyttöön

Vapaus.io tarjoaa yrityksille ympäristöystävällisiä kulkuneuvoja, kuten pyöriä ja sähköautoja palveluna. Palvelu säästää ympäristön lisäksi asiakasyritysten liikkumisen kustannuksia.

Julkaistu

Yritys oli vuosina 2017-2019 kerätyllä Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla. Tutustu vuonna 2021 koottuun uuteen Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listaukseen.

Ongelma

Henkilöautoliikenne aiheuttaa noin 10 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Suomessa tehtävistä automatkoista yli neljännes on alle kolme kilometriä ja lähes puolet alle viisi kilometriä pitkiä. Erityisesti kaupungeissa nämä matkat voitaisiin taittaa pyörällä, sähköpotkulaudalla tai jalan. Myös yritysten työntekijät liikkuvat työpäivän aikana usein henkilöautolla.

Ratkaisu: Yrityksille kulkuneuvoja yhteiskäyttöön

Vapaus.io vuokraa yrityksille esimerkiksi yhteiskäyttöpyöriä, -sähköautoja ja muita kulkuneuvoja.  Palvelun kautta voi varata kulkuneuvoihin tarvittavat varusteet ja lisäksi Vapaus.io tarjoaa huollon kulkuneuvoilleen. Vapaus.io tuottaa tietoa asiakasyrityksen käytössä olevien kulkuneuvojen käyttöasteesta. Yhteiskäytöllä voidaan merkittävästi nostaa yhden kulkuneuvon käyttöastetta, vähentää parkkipaikkojen tarvetta ja säästää siten rahaa ja luonnonvaroja.

Ansaintamalli ja hyödyt Vapaus.io:lle

Vapaus.io:n myymä palvelu tarjoaa kulkuneuvot, huollot, varusteet, päästöjen ylikompensaation sekä digitaalisen hallinnointi- ja seurantasovelluksen asiakasyritykselle.  Vapaus.io pitää myös huolta kulkuneuvojen kunnosta ja pidentää näin niiden käyttöikää. Pitkät asiakassuhteet tuottavat Vapaus.io:lle hyödyllistä tietoa liiketoiminnan kehittämistä varten esimerkiksi kulkuneuvojen käyttöasteista. Palvelu on mitoitettavissa yrityksen koon ja tarpeiden mukaan ja näiden perusteella määräytyy myös palvelun kokonaishinta.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Asiakasyrityksillä on mahdollisuus saada yhden toimijan kautta käyttöönsä erilaisia kulkuneuvoja, luopua omista autoistaan ja pienentää työntekijöiden liikkumisen kustannuksia. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia kulkuneuvojen huollosta, mikä helpottaa arkea. Asiakasyrityksen työntekijät voivat kokeilla vapaasti erilaisia liikkumisen muotoja ja saavat käyttöönsä kullekin matkalle sopivimman kulkuneuvon, mikä säästää työaikaa.

Mistä on kyse?