Datasta kasvua -ohjelma

Ohjelma kannustaa ja ohjaa suomalaisyrityksiä kehittämään dataan pohjautuvaa uutta liiketoimintaa reiluin pelisäännöin. Konseptin ja materiaalien avulla organisaatiot voivat viedä ohjelman läpi itsenäisesti ja kustannustehokkaasti.

Ota käyttöön Datasta kasvua -materiaalipaketti

Ohjelmaa varten laadittu Datasta kasvua -materiaali tarjoaa suomalaisyrityksille tietoa ja työkaluja uusien palvelujen kehittämiseen datan avulla. Suomenkielinen materiaali sopii kaikille toimialoille ja on tarkoitettu erityisesti pk-sektorin liiketoiminnan kehittämiseen.

Materiaalit tarjoavat kattavan tietopaketin datataloudesta ja työkalut sisältävät mm. erilaisia työstöpohjia, benchmark-aineistoa ja videoita. 

Aineiston avulla organisaatio kykenee viemään ohjelman läpi itsenäisesti. Materiaaleja voi soveltaa ohjelman toteuttamiseen myös osittain ja modulaarisesti.

Uudistetussa ohjelmassa rakennetta on tarkennettu ja materiaalit on päivitetty pilotteihin osallistuneiden yritysten ja asiantuntijavalmentajien palautteen perusteella.

Mistä on kyse?

Datasta kasvua -ohjelma perustuu Sitran reilun datatalouden IHAN-projektissa toteutettuihin datalähtöisen liiketoiminnan valmennuspilotteihin. IHAN-yritysohjelmassa oli mukana parikymmentä yritystä ja Nuorkauppakamarin vetämässä IHAN-yritysboostissa 40 yritystä.

Ohjelmaa ja materiaaleja matkan varrella ovat olleet työstämässä muun muassa Futurice, Innovestor Ignite, Verona Consulting, Nuorkauppakamari ja Taival Advisory.

Missä mennään?

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry TIEKE tuki pandemian jälkeisessä haasteellisessa tilanteessa olevaa matkailu- ja ravintola-alaa toteuttamalla sille kohdennetun Datasta kasvua -verkkovalmennuksen vuoden 2022 aikana. 

Toteutus oli ensimmäinen Datasta kasvua -ohjelmakonseptin mukainen valmennus. Muutosmatkalla yrityksiä valmensivat alojensa parhaat asiantuntijat muun muassa palvelumuotoilun ja ekosysteemitoiminnan saralta. Webinaarit tavoittivat lähes 500 yrittäjää ympäri Suomen.

Vuonna 2023 pk-yrityksille starttasi kaksi uutta dataosaamisen ja datapohjaisen liiketoiminnan kehitystä tukevaa valmennusta, jotka perustuivat Sitran Datasta kasvua -ohjelmaan. 

Tieken ja Going Green Oy:n toteuttamalla Datamatka-valmennusohjelmalla tuettiin esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla toimivia luonto- ja ruokamatkailuyrityksiä tehostamaan ja uudistamaan liiketoimintaansa datan avulla. Valmennusohjelma sisälsi myös vahvan vastuullisuusnäkökulman, sillä Datamatka-valmennuksen suorittanut yritys pystyy halutessaan hakemaan myös matkailualan vastuullisuussertifikaattia. 

Sparraukseen perustuva Datasta kasvua -Kasvupolku® puolestaan tuki erityisesti datapohjaisten ratkaisujen avulla voimakasta kasvua hakevia yrityksiä pääsemään alkuun. KasvuOpenin tuottamassa valmennuksessa osallistujayritykset keskittyivät liiketoiminnan kasvattamiseen alansa parhaiden gurujen sparraustuen avulla.

Lue lisää valmennuksesta KasvuOpenin sivuilta.

Kiinnostuitko järjestämään ohjelman?

Materiaaliemme avulla jokainen yritys voi järjestää valmennusohjelman. Ensin kannattaa kuitenkin tunnistaa mahdollinen kohdeyleisö ja tutustua heihin. Millaisia tarpeita ja toiveita heillä on datan hyödyntämisessä ja jakamisessa? Missä toimialallanne mennään jo pitkällä, missä ovat suurimmat kehityskohteet?

Lataa materiaalit: Datasta kasvua -materiaalipaketti

Pohdi, miten valmennusmateriaali palvelisi ohjelmasi osallistujia. Mitkä osiot ovat tärkeitä, mitä osioita kannattaisi päivittää palvelemaan juuri teidän toimialanne osallistujia vielä paremmin? Entä tuotatko perinteisen koulutusohjelman kasvokkain vai työskentelettekö verkossa?

Tutustu aiempiin pilotteihin osallistuneiden yritysten muutosmatkaan ja nappaa vinkkejä ja oppeja omaan toteutukseesi.

Ota yhteyttä Sitraan ja kerro, että olet järjestämässä valmennusohjelmaa. Meiltä saa asiantuntijatukea alkuun pääsemiseksi.

Lue lisää

IHAN-yritysohjelman pilotteihin osallistuneiden kokemuksia.

Ykkösten ja nollien sisällä MPS:n logo
Esimerkit

Muutosmatka kohti pitkäjänteistä osaamisen, kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehittämistä

Ykkösten ja nollien keskellä on M Room -yrityksen logo.
Esimerkit

Henkilökohtaiset palvelut voivat tulevaisuudessa löytyä yhdeltä alustalta

Ykkösten ja nollien keskellä artikkelissa esitellyt kolme yritystä: Motiva Services Oy, Platform of Trust ja CLIC Innovation.
Esimerkit

Kiertotalouden markkinapaikassa materiaalien kiertoa tehostetaan datalla

Ykkösten ja nollien ympäröimänä Sivexin logo.
Esimerkit

Tavoitteena perinteisen toimialan kilpailukyvyn edistäminen alustaliiketoiminnan ja datan avulla

Ajankohtaista

Poiminnat

Kasvua datasta -ohjelman osallistujat julki – 15 yritystä valittiin mukaan kasvattamaan liiketoimintaa datan avulla

Poiminnat

Sparrauksesta potkua pk-yritysten liiketoimintaan – haku valmennukseen on auki

uutiset

Yritykset hakevat datasta kasvua – valmennukset jatkuvat harvaan asuttujen alueiden yrittäjille

Poiminnat

Datasta uutta liiketoimintaa matkailualalle – yrittäjät saivat valmennuksesta käytännön tukea 

Kuvassa Sitran projektipäällikkö Katri Korhonen ja TIEKEn verkottaja Jari Salo
Puheenvuoro

Miksi yrittäjän kannattaa kiinnostua datasta?

IHAN-yritysohjelman kuvituskuva
artikkelit

Sitran yritysohjelman osallistujilla vahva luotto datatalouden tulevaisuuteen

Poiminnat

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset hakevat liiketoiminnalleen kasvua datasta

uutiset

Datan valjastaminen liiketoiminnan uudistamiseen kannattaa – maksuton työkalupaketti nyt yritysten saatavilla 

Ota yhteyttä

ihmiset
Katri Korhonen
Asiantuntija, Kilpailukykyä datasta
ihmiset
Jyri Arponen
Johtaja, teollisuus ja innovaatiot

Uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi!

Mistä on kyse?