Kiertotalous urheilussa

Onko pallo sun hallussa? Kokeilemme urheiluseurojen kanssa fiksuja arjen ratkaisuja ja edistämme maapallon kantokyvyn rajoissa tapahtuvaa tapahtumien järjestämistä.

AJANKOHTAISTA

Mistä on kyse?

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus vaikuttavat tulevaisuudessa olosuhteisiin, joissa urheilemme. Jopa 68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy tavallisista arjen valinnoista: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Suurimmat ympäristövaikutukset arjen urheiluharrastamisessa liittyvät usein harjoituksiin kulkemiseen. Yhden harjoituskerran ympäristövaikutuksista keskimäärin yli puolet liittyy liikenteeseen.

Urheiluseurat ovat valtava yhteisöllinen voimavara viedä kestävää elämäntyyliä eteenpäin. Urheilijat ja urheiluseurat voivat tehdä arjessaan monia valintoja, jotka auttavat ilmastonmuutoksen torjunnassa. Esimerkiksi urheiluvälineitä ja -varusteita voi vuokrata tai ostaa käytettyinä, salien energiankulutusta minimoida, treeneihin liikkua kimppakyydillä tai pyörällä – ja evässämpylän väliin voi valita kinkun sijaan vaikkapa härkispihvin.

Myös urheilutapahtumien ympäristöjalanjälki kasvaa helposti suureksi. Kiertotalouden mukaisesti tuotetuissa tapahtumissa luonnonvarojen ylikulutusta vältetään kiinnittämällä huomiota tapahtumassa ja tapahtumatuotannossa käytettyihin materiaaleihin, energiaan sekä logistiikasta ja liikkumisesta aiheutuviin päästöihin. Pystytäänkö luopumaan oheistuotteiden ylitarjonnasta? Entä onnistutaanko järjestämään niin hyvät kuljetuspalvelut kisayleisölle, ettei omia autoja tarvita? Uudenlaista ajattelua ja toimintatapojen muutosta tarvitaan niin kisajärjestäjiltä, yhteistyökumppaneilta kuin yleisöltäkin.

Mitä teemme?

Kiritämme yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa suomalaisista urheiluseuroista ja -liitoista sekä urheilutapahtumien järjestäjistä kiertotalouden ammattilaisia. Yhteistyön myötä voimme haastaa myös kansainvälisen urheiluyhteisön siirtymään kohti kestävää tulevaisuutta. Vähähiilisistä ja älykkäistä kiertotalouden ratkaisuista voi kehittyä suomalaisille vientivaltti maailman yleisötapahtumiin.

Lisäämme suomalaisten urheiluseurojen ja urheilutapahtumien järjestäjien osaamista vastuullisuus- ja ympäristökysymyksissä sekä sparraamme heitä kokeilemaan kestäviä ratkaisuja urheiluseuran arjessa ja tapahtumissaan. Kiertotalous voidaan tuoda läpileikkaavasti arjen harrastamiseen ja tapahtumien järjestämiseen aina ensi metrien suunnittelusta lähtien. Kestävät valinnat tekevät usein seurojen arjesta helpompaa ja halvempaa. Tuomme myös tapahtumajärjestäjiä yhteen hyvien oppien jakamista varten.

Missä mennään?

Kokeilimme yhdessä Lahden MM-hiihtokisojen kanssa vähähiilisiä ja älykkäitä kiertotalouden ratkaisuja MM-kisoissa keväällä 2017. Hyödynsimme samoja oppeja Eurobasketin kanssa myös Suomen koripallo-otteluissa syksyllä 2017.

Perustimme Suomen Olympiakomitean kanssa syksyllä 2017 Urheilun ympäristövastuun verkoston, jonka tavoitteena on saada kiertotalousratkaisut jalkautumaan urheilutapahtumiin sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen toimintaan.

Kokoamme parhaillaan Olympiakomitean kanssa urheiluseurojen kestäviä arjen toimintatapoja.

Miten mukaan?

Lue ja ota käyttöön Lahden MM-kisoissa opitut vinkit, liity Urheilun ympäristövastuun verkostoon sekä jaa urheiluseurasi parhaimmat kestävän arjen ratkaisut.

Ota yhteyttä

Rohkeasti vain!

Mistä on kyse?