Kiertotalous urheilussa

Päättynyt hanke 2017-2019

Onko pallo sun hallussa? Sitra kokeili yhdessä urheiluseurojen kanssa fiksuja arjen ratkaisuja, joilla editettiin muun muassa urheilutapahtumien järjestämistä maapallon kantokyvyn rajoissa.

Ajankohtaista

Puheenvuoro

Vinkkejä kestävien tapahtumien toteuttamiseen – hiihtokilpailuista kokouksiin

uutiset

Suomesta kestävien urheilutapahtumien pioneeri

uutiset

FIS ja Lahti2017 ottivat kestävän kehityksen haasteen vastaan

uutiset

Kuinka pitkälle pakattu vesi voi viedä hiihtokisojen vastuullisuuden?

Mistä oli kyse?

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus vaikuttavat tulevaisuudessa olosuhteisiin, joissa urheilemme. Jopa 68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy tavallisista arjen valinnoista: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Suurimmat ympäristövaikutukset arjen urheiluharrastamisessa liittyvät usein harjoituksiin kulkemiseen. Yhden harjoituskerran ympäristövaikutuksista keskimäärin yli puolet liittyy liikenteeseen.

Urheiluseurat ovat valtava yhteisöllinen voimavara viedä kestävää elämäntyyliä eteenpäin. Urheilijat ja urheiluseurat voivat tehdä arjessaan monia valintoja, jotka auttavat ilmastonmuutoksen torjunnassa. Esimerkiksi urheiluvälineitä ja -varusteita voi vuokrata tai ostaa käytettyinä, salien energiankulutusta minimoida, treeneihin liikkua kimppakyydillä tai pyörällä – ja evässämpylän väliin voi valita kinkun sijaan vaikkapa härkispihvin.

Myös urheilutapahtumien ympäristöjalanjälki kasvaa helposti suureksi. Kiertotalouden mukaisesti tuotetuissa tapahtumissa luonnonvarojen ylikulutusta vältetään kiinnittämällä huomiota tapahtumassa ja tapahtumatuotannossa käytettyihin materiaaleihin, energiaan sekä logistiikasta ja liikkumisesta aiheutuviin päästöihin. Pystytäänkö luopumaan oheistuotteiden ylitarjonnasta? Entä onnistutaanko järjestämään niin hyvät kuljetuspalvelut kisayleisölle, ettei omia autoja tarvita? Uudenlaista ajattelua ja toimintatapojen muutosta tarvitaan niin kisajärjestäjiltä, yhteistyökumppaneilta kuin yleisöltäkin.

Mitä teimme?

Vuosina 2017-2018 kiritimme yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa suomalaisista urheiluseuroista ja -liitoista sekä urheilutapahtumien järjestäjistä kiertotalouden ammattilaisia. Yhteistyön myötä haastoimme myös kansainvälisen urheiluyhteisön siirtymään kohti kestävää tulevaisuutta. Vähähiilisistä ja älykkäistä kiertotalouden ratkaisuista voi kehittyä suomalaisille vientivaltti maailman yleisötapahtumiin.

Lisäsimme suomalaisten urheiluseurojen ja urheilutapahtumien järjestäjien osaamista vastuullisuus- ja ympäristökysymyksissä sekä sparrasimme heitä kokeilemaan kestäviä ratkaisuja urheiluseuran arjessa ja tapahtumissaan. Kiertotalous voidaan tuoda läpileikkaavasti arjen harrastamiseen ja tapahtumien järjestämiseen aina ensi metrien suunnittelusta lähtien. Kestävien valintojen huomattiin tekevän seurojen arjesta usein myös helpompaa ja halvempaa. Toimme myös tapahtumajärjestäjiä yhteen hyvien oppien jakamista varten.

Mitä hankkeesta syntyi?

Kokeilimme yhdessä Lahden MM-hiihtokisojen kanssa vähähiilisiä ja älykkäitä kiertotalouden ratkaisuja MM-kisoissa keväällä 2017. Hyödynsimme samoja oppeja Eurobasketin kanssa myös Suomen koripallo-otteluissa syksyllä 2017.

Perustimme Suomen Olympiakomitean kanssa syksyllä 2017 Urheilun ympäristövastuun verkoston, jonka tavoitteena on saada kiertotalousratkaisut jalkautumaan urheilutapahtumiin sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen toimintaan.

Kokosimme Olympiakomitean kanssa urheiluseurojen kestäviä arjen toimintatapoja esittelevän Keke-koutsi -palvelun.

Ota yhteyttä

ihmiset
Nani Pajunen
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut
ihmiset
Sari Laine
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki

Mistä on kyse?