Kiertotalouskiihdyttämö LOOP Ventures

Päättynyt hanke 2/2018 – 10/2019

Perustimme LOOP Ventures -kiertotalouskiihdyttämön, joka tuo kiertotalousratkaisuja kehittävät kasvuyritykset ja ratkaisuja etsivät suuryritykset yhteen kehittämään uutta liiketoimintaa.

AJANKOHTAISTA

uutiset

Suuryritykset hakevat kasvua kiertotaloudesta LOOP Venturesin avulla

tapahtumat

LOOP Circular Economy Ventures

Helsinki, Slush, keskiviikko, 5.12.

Mistä oli kyse?

Kiertotalous on fiksua bisnestä, sillä yritysten kiertotalousratkaisut ovat usein sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta järkeviä.  Kiertotalousratkaisujen kansainvälisillä markkinoilla on tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia. Pelkästään Suomessa kiertotalous tarjoaa varovaistenkin arvioiden mukaan 2-3 miljardin euron vuotuisen arvonlisän vuoteen 2030 mennessä. Kiertotalouden ansaintamallit ovat merkittävä kasvumahdollisuus sekä olemassa oleville yrityksille että uusille yrityksille.

Mitä saatiin aikaan?

Sitra, Avanto Ventures ja Nordic Innovation rakensivat yhteistyössä LOOP Ventures kiertotalouskiihdyttämön, jonka tavoitteena on vauhdittaa suomalaisten yritysten siirtymistä kiertotalouteen, luoda kansainvälistä kysyntää kiertotalousratkaisuille ja tehdä pohjoismaisista yrityksistä kiertotalouden edelläkävijöitä. LOOP rakentaa tulevaisuutta, jossa yritysten liiketoiminta perustuu maapallon kantokyvyn rajoissa tuotetuille palveluille ja tuotteille.

Kiihdyttämössä kiertotalousratkaisuja tarjoavat kasvuyritykset ja niitä etsivät suuryritykset kehittävät yhdessä liiketoimintaa. LOOP tarjoaa kaikki tarvittavat työkalut, yhteistyökumppanit ja tietotaidon uuden liiketoiminnan kehittämiseksi. Yhteistyössä kehitetyt liiketoimintamallit voivat liittyä esimerkiksi tuotteen myymiseen palveluna tai tuotteen elinkaaren pidentämiseen. Kiihdyttämökausi kestää yleensä noin 3-6 kuukautta, keskittyen vuorotellen erilaisiin kiertotalouteen liittyviin teemoihin. Yritykset ja muut kumppanit voivat liittyä koska tahansa LOOPiin.

LOOP käynnistyi keväällä 2018 ja alkuvaiheessa se keskittyi muoviin, elintarvikkeisiin ja rakentamiseen liittyviin teemoihin. LOOPin kautta on tullut markkinoille neljä uutta tuotetta tai palvelua. Esimerkiksi Kesko, Unilever, Paperinkeräys ja Orthex käynnistivät Arkipakkaus-projektin, jossa toimitetaan päivittäistuotteita suoraan kotiovelle ja samalla noudetaan kodin muovijätteet kiertoon. Reima kehitti LOOPin avulla lastenvaatteille palvelumallin, jossa saa kuukausimaksua vastaan lapselle oikean kokoiset ja vuodenaikaan sopivat vaatteet. Lisäksi LOOPin kautta on tavattu yli 200 yritystä, muodostettu yli 500 pohjoismaisen kiertotalousyrityksen tietokanta ja tavoitettu yli 400 osallistujaa tapahtumien kautta.

Kuka oli mukana?

Sitra rahoitti hanketta ja Sitran puolelta hankevastaavana oli Daniel Kaufmann. LOOPin takana on Sitran lisäksi Avanto Ventures, joka vastasi LOOPissa mukana olevien yritysten liiketoiminnan kiihdyttämisestä ja kiertotalousratkaisujen kehittämisestä markkinoille. Nordic Innovation vastasi LOOPin kansainvälistymisestä sekä pohjoismaisen yhteistyön syventämisestä.

Mitä seuraavaksi?

LOOPin toiminta jatkuu Avanto Venturesin vetämänä ja Nordic Innovationin tukemana. Avanto Venturesin ja Nordic Innovation yhteistyön tarkoituksena on jatkaa ja kehittää LOOPin toimintaa sekä levittää sitä myös pohjoismaiselle tasolle.

LOOPin verkostoon haetaan jatkuvasti uusia suuryrityksiä ja kasvuyrityksiä, joille kiertotalous on sydämen asia ja jotka pohtivat haasteita tai tarjoavat ratkaisuja kiertotalouden ympärille. Myös muita yhteistyökumppaneita, esimerkiksi korkeakouluja, säätiöitä ja kaupunkeja, kannustetaan hakemaan mukaan. Nämä voivat osallistua LOOPiin tarjoamalla tietotaitoa tai toimimalla testialustana uudelle liiketoiminnalle.

Lue lisää LOOPista ja ilmoittaudu mukaan.

Ota yhteyttä

ihmiset
Riku Sinervo
Asiantuntija, Luonto ja talous

Mistä on kyse?