Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan kiertotalouskokonaisuus

Päättynyt hanke 10/2017 – 6/2019

Kaakkois-Suomessa kehitettiin koulutuskokonaisuus ravitsemisalan ammatilliseen koulutukseen hyönteisten käytöstä ruoanlaitossa.

Mistä oli kyse?

Hanke oli osa kiertotalouskoulutusta kaikille koulutusasteille -kokonaisuutta, joka toteutettiin vuosina 2017-2019. Sitran visiona oli, että kaikkien valmistuneiden tulisi ymmärtää, mitä kiertotalous tarkoittaa hänen työnsä ja arkensa kannalta ja mitä päätöksiä ja tekoja hän voi tehdä kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteena oli lisätä kiertotalousosaamista Suomessa kehittämällä laajasti kaikille koulutusasteille eri näkökulmista katsovaa kiertotalousopetusta, materiaaleja, konsepteja sekä yhteistyötä. Kokonaisuuteen osallistui yli 50 oppilaitosta, koulutusorganisaatiota ja yritystä.

Mitä saatiin aikaan?

Hankkeessa kehitettiin opetuskokonaisuus hyönteisten käytöstä ravitsemisalan ammatilliseen opetukseen. Opetuksen avulla luotiin myös verkostoja ravitsemisalan ammattilaisten ja hyönteisalan tuottajien välillä.

Lisäksi hankkeessa tutkittiin myös hyönteisraaka-aineeseen liittyvää kuluttajakokemusta erilaisten teemapäivien, maistattamisen ja haastattelujen avulla.

Ota käyttöön hankkeen aikana kehitetyt oppimateriaalit käyttöön opetuksessasi sekä Sirkkaa sopassa -hyönteiskeittokirja.

Kuka oli mukana?

Sitra rahoitti hanketta ja Sitran puolelta hankevastaavina olivat Nani Pajunen ja Riitta Silvennoinen. Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus koordinoi hanketta yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) kanssa. Ravitsemisalan kouluttajille suunnattuihin koulutuksiin ja hankkeen tulosten arviointiin osallistuivat myös Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän kouluttajat.

Tiedonvaihtoa ja yhteistyötä tehtiin myös Kouvolan elinkeinoyhtiö Kouvola Innovationin, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian ja Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan kanssa. Yritysyhteistyökumppaneina olivat muun muassa Team Entis, Entomophagy Solutions Oy, Pohjolan Hyönteistalous Oy sekä yrittäjä, hyönteiskokki Topi Kairenius.

Ota yhteyttä

ihmiset
Nani Pajunen
Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Mistä on kyse?