nyheter
Beräknad läsningstid 3 min

Sitras framtidsutmaning för alla deltagare i SuomiAreena: vi bygger tillsammans en tilltro till framtiden

Författare

Jukka Vahti

Projektledare, Digital makt och demokrati

Publicerad

Kommer morgondagens social- och hälsovård att föra med sig trygghet eller otrygghet? Och en hurdan framtid bygger våra vardagliga val gällande exempelvis mat, arbetsliv eller affärsliv? Bland annat dessa frågor diskuteras under samtal och relaterade evenemang anordnade av Sitra och samarbetspartner på årets SuomiAreena i somriga Björneborg 16.–21.7.2018.

SuomiAreena är ett betydande samhälleligt diskussionsforum i Finland. Förra året deltog totalt 74 000 personer i evenemanget under veckan. I år fördelas framtidshuset Sitras och dess samarbetspartners program under veckan så att man under början av veckan fokuserar på de framtidsbilder som den cirkulära ekonomin öppnar upp medan man från onsdagen och framåt främst fokuserar på framtidsperspektiven inom hälsa och välfärd. Hela veckans Sitra-program finns här.

Hoppet om en bättre framtid är trygghetens kärna

SuomiAreenas teman är i år trygghet, tolerans och ansvar. Med tanke på dessa teman vill framtidshuset Sitra utmana alla människor och organisationer som deltar i SuomiAreena att fundera på hurdana framtidsbilder som målas upp i talen under evenemanget: Bidrar du och din organisation med en hoppfull, tillitsfull och begriplig bild av framtiden?

Den bild av framtiden som målas upp i talen har betydelse, eftersom våra förväntningar, vår tillit och våra rädslor gällande framtiden direkt påverkar vårt agerande idag. Detta är också en betydande trygghetsfråga, eftersom perspektivlöshet är en kraft som kan vara farligare än vapen. Sitra har nyligen utmanat USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin, som besöker Helsingfors inkommande måndag, att bygga upp tillit till framtiden.

Nu vill Sitra också kasta fram en tvådelad framtidsutmaning till alla deltagare i SuomiAreena: 1) Fundera på hurdan bild av framtiden du målar upp i ditt tal. Är den lättbegriplig och hurdana roller tillskrivs olika människor och organisationer i den vision som målas upp? Inspiration finns bland annat i Sitras nya verktygslåda för framtidsaktörer och i vår vision om Välfärdens nästa rond.

2) Uppmärksamma ett tal, en åsikt eller ett helt SuomiAreena-samtal som du tycker har ett bra perspektiv på framtiden på Twitter med hashtaggarna #Tulevaisuusmainittu och #SuomiAreena

Som uppvärmning inför SuomiAreenas samtal kan du via denna länk lyssna på ett färskt avsnitt av Sitras framtidspodd Hyvää huomista om framtidsbilder och betydelsen av de känslor de väcker för vår funktionsförmåga på finska. I avsnittet medverkar psykolog Sanni Saarimäki från Aalto-universitetet samt ledande expert och framtidsforskare Mikko Dufva från Sitra.