artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Meillä olisi tarjolla teille ratkaisuja maailmaa jäytäviin ongelmiin herrat Trump ja Putin!

Sitran avoin kirje Suomessa vieraileville presidenteille haastaa suurvaltojen johtajia luomaan tulevaisuudenuskoa.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Arvon Presidentit,

Kun tapaatte tulevana maanantaina täällä meillä Helsingissä, asialistallanne on tärkeitä turvallisuuskysymyksiä, jotka koskettavat koko maailmaa.

Ehdottaisimme tärkeiden puheenaiheidenne rinnalle muutamaa todella tärkeää turvallisuuskysymystä, joiden suhteen olisi syytä tarttua toimeen pikimmiten ja mieluusti yhdessä koko kansainvälisen yhteisön kanssa.

Niiden myötä nimittäin ratkaistaan, onko venäläisillä, amerikkalaisilla ja meillä kaikilla luottamusta parempaan huomiseen.

Aiheemme ovat elintärkeitä, sillä ilman luottamusta tulevaisuuteen meillä ihmisinä tai ihmiskuntana ei ole oikeastaan mitään, ja se olisi vaarallisempaa kuin kaikki maailman aseet ja armeijat yhteensä.

Siksi peräänkuulutamme teiltä perinteistä laajempaa näkökulmaa turvallisuuteen ja keskustelua myös kiertotaloudesta joka ei synnytä jätettä, datataloudesta, jossa ihminen itse hallitsee tietojaan sekä demokratian kehittämisestä ja uudistamisesta niin, että se hyödyntää ja ruokkii aidosti ihmisten potentiaalia.

Ihmiset ovat uudistumisen tärkein voimavara

Lyhyesti sanottuna: Yhdysvaltojen, Venäjän ja koko muun maailman täytyy siirtyä nykyisestä tyhmästä tuhlailutaloudesta fiksuun kiertotalouteen ja kurkottaa kohti nykyistä osallistavampaa demokratiaa, jos haluamme, että kansalliset ja globaalit menestystarinamme saavat jatkoa.

Näin siksi, että ihmiset ympäri maailman ovat kautta aikojen olleet ja ovat vastakin uudistumisen tärkein voimavara. Siksi esimerkiksi siirtymä tuhlaustaloudesta kiertotalouteen onnistuu vain, jos ihmiset ja kokonaiset kansakunnat presidenteistä kansalaisiin ovat sitoutuneet muutokseen. Tämä taas voi toteutua kestävästi vain kansalaisten osallisuuden kautta.

Me satumme tietämään näistä aiheista ja niitä edistävistä ratkaisuista aika paljon, sillä suomalaisten tulevaisuustalo Sitra on jo pitkään tehnyt töitä paremman tulevaisuuden puolesta. Voimme siis halutessanne mieluusti briiffata teitä näistä aiheista joko yhdessä tai erikseen. Yhteystietomme löydätte täältä.

Ja meidän puolestamme myös neuvonantajanne voivat hyvin olla paikalla, sillä mitä useammat kuulevat näistä tärkeistä aiheista, sitä parempi.

Ilman uudistumista tulevaisuususko joutuu koetukselle

Pohjoismaista puuhastelua ja todellisuudesta irronneiden tutkijoiden akateemista saivartelua, ehkä ajattelette? Konsulttien korkealentoisia ideoita, jotka ehkä toimivat helsinkiläisen toimiston neuvotteluhuoneessa?

Mielestämme päinvastoin.

Samojen asioiden kanssa painiskellaan Suomen Lieksassa, NojaBrskin öljykentillä tai Graftonin hiilikaivoskaupungissa.

Siellä missä uusista ideoista on suurin pula, myös tulevaisuudenusko on eniten koetuksella. Ja juuri tähän tarpeeseen edellä mainitsemamme aiheet voivat tuoda sekä lokaalisti että globaalisti elintärkeitä ratkaisuja.

Esimerkiksi hiilineutraali kiertotalous luo uusia työpaikkoja, ja lisää vaurautta. Lisäksi se voi kestävämpänä talouden muotona pelastaa koko maapallon.

Eli miten olisi, arvon presidentit, kääritäänkö hihat?

Tartutaanko yhdessä ihmiskunnan historian suurimpiin ja samalla myös pelottavimpiin haasteisiin, eli ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, eriarvoisuuden vähentämiseen ja osallisuuden edistämiseen?

Ihmislajilla on nimittäin muutama ikiaikainen, lajityypillinen tapa reagoida pelottaviin ja uhkaaviin asioihin.

Ne ovat 1) pakeneminen, 2) kuolleen leikkiminen, 3) konfrontaatio ja 4) tietoinen läsnäolo, jossa tartutaan toimeen uhat ja niiden herättämät tunteet tiedostaen.

Meistä viimeinen vaihtoehto olisi luonnollisesti se itsestään selvin, sillä luottamus tulevaisuuteen auttaa meistä jokaista tarttumaan toimeen. Tulevaisuudenpelko taas voi lamaannuttaa kokonaisia kansakuntia.

Kerromme lähipäivinä tarkemmin näistä ehdottamistamme aiheista. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan esimerkiksi Twitterissä hashtagilla #sinceyourehere

Lisää tietoa ja yhteystietomme löytyvät osoitteesta www.sitra.fi

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?