personer

Markus Kalliola

Projektledare, Lösningar för välbefinnandet

Vem?

Markus Kalliola arbetar som projektledare i Hälsodata 2030 -projektet och som koordinator i det europeiska TEHDAS-samarbetsprojektet. I Hälsodata 2030 projektet byggs det upp lösningar, spelregler och en bro för gränsöverskridande utnyttjande av hälsodata i Europa. Målet med projekt är också att främja användningen av finsk hälsodata och konkurrenskraft i branschen.

Vad?

Markus är diplomingenjör som har arbetat med digitaliseringsprojekt inom både privat och offentlig sektor. Eftersom han har varit företagare och arbetat som EU-tjänsteman förstår han sig på såväl praktik som direktiv.

Tidigare deltog Markus i Sitra’s projektet IHAN® – Människoorienterad dataekonomi och var ansvarig för att påverka EU såväl som i projektet Isaacus, där man byggde upp Findata, som gör utnyttjandet av välfärdsdata smidigare i Finland.

Va?

Markus vill lämna fotspår i såväl motionsspåret som i samhället. Han tycker inte att det finns för många samhällsförbättrare, men hoppas att bra idéer ska synas mer i praktiken. Allt det här glömmer han bort när han leker med hans två döttrar. Då kommer han ihåg vems framtid Sitra arbetar för.