Live
Demokratian tulevaisuus -aamukahvit
tapahtumat

Demokratian tulevaisuus -aamukahvit

Miltä näyttää demokratian tulevaisuus? Entä miten kasvavaa kuilua ihmisten arjen ja päätöksenteon välillä voitaisiin kuroa umpeen? Näihin kysymyksiin pureudumme yhdessä aamukahvin äärellä.

Katso tallenne tilaisuudesta täällä.

Jo parin vuosikymmenen ajan länsimaissa on puhuttu demokratian rapautumisesta tai jopa kriisistä. Äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät ovat tasaisesti laskeneet. Kriisitietoiset puheet eivät kuitenkaan ole johtaneet demokratiaa vahvistaviin tekoihin.

Viime vuoden aikana politiikkaa ravistelleet tapahtumat ovat kääntäneet keskustelun kouriintuntuvasti pohdintaan siitä, millainen on demokratian tulevaisuus. Näyttää siltä, että se ei ole millään tavalla itsestään selvä. Aamukahveilla pureudumme siihen, miltä demokratian tulevaisuus näyttää, ja millaisin konkreettisin keinoin kansalaisten osallisuutta demokratiaan voitaisiin vahvistaa.

Tilaisuuden ohjelma

8.00 Tarjolla kahvia ja pientä aamupalaa

8.30 Tervetuloa sekä Demokratia ja osallisuus -teemajulkaisun esittely, Elina Kiiski Kataja, johtava asiantuntija, Sitra.

8.45 Algoritmidemokratiaa, Hannu-Pekka Ikäheimo, asiantuntija, Sitra

8.55 Keskustelu: Miltä näyttää demokratian tulevaisuus?

Keskustelijat:

Taru Tujunen, Ellun Kanat, Pelastakaa puolueet -julkaisun kirjoittaja
Merja Jutila Roon, Kalevi Sorsa -säätiö, Kenen demokratia? -julkaisun kirjoittaja
Ville Pitkänen, Ajatuspaja e2, demokratiatutkija
Anssi Miettinen, Helsingin Sanomien Feature-toimituksen esimies

moderaattorina Elina Kiiski Kataja, Sitra, Demokratia ja osallisuus -teemajulkaisun päätoimittaja

9.45 Tilaisuus päättyy

 

Tilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä, jota pääsee katsomaan sivun ylälaidasta.

Julkaisemme tilaisuudessa Seuraava erä -visiotyömme toisen teemajulkaisun, jonka aiheena on tulevaisuuden demokratia ja osallisuus. Seuraava erä on Sitran ja Demos Helsingin käynnistämä visiotyö, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen, hyvinvoinnin seuraavaan erään.

Avaamme keskustelua yhteiskunnan muutoksesta kolmella teemajulkaisulla, joista tulevaisuuden demokratiaa ja osallisuutta käsittelevä julkaisu on järjestyksessään toinen. Ensimmäinen osio työstä ja toimeentulosta julkaistiin tammikuussa ja siihen voi tutustua osoitteessa seuraavaera.fi. Kolmannen alkukesästä ilmestyvän julkaisun teema on kasvu ja edistys.

Tilarajoitteista johtuen emme valitettavasti voi luvata paikkaa kaikille halukkaille. Voit ilmoittautua jonotuslistalle viimeistään 19.3. sivun ylälaidasta tai tästä linkistä.

Mistä on kyse?