Live
Miksi organisaatiokulttuurilla on väliä? Arvot ja asenteet datan hyödyntämisen vauhdittajana
Keskustelutilaisuus

Miksi organisaatiokulttuurilla on väliä? Arvot ja asenteet datan hyödyntämisen vauhdittajana

Innovaatioekosysteemeissä ja yrityksissä on huutava tarve poistaa datan käyttöön liittyviä esteitä. Teknologiset, lainsäädännölliset ja osaamiseen liittyvät esteet ovat helppo tunnistaa, mutta pinnan alla piilee myös jotain muuta. Mitkä asenteet, arvot ja ajatusmallit jarruttavat datan hyödyntämistä? Voisiko datan fiksumpaan käyttöön kannustava organisaatiokulttuuri olla suomalaisten innovaatioekosysteemien kilpailuvaltti?

  • 26.01.2023 klo 14:00 - 16:30
  • Sitra, Itämerenkatu 11-13 (6. krs)

Ilmastokriisi, luonnonvarojen ylikulutus, tuotantoketjujen häiriöt ja inflaatio asettavat suomalaisyrityksille haasteita, joihin tulee vastata ripeästi. Tuotteiden ja palveluiden täytyy olla tuottavia ja ekologisesti kestäviä. Niiden täytyy myös vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.

Suomi tarvitsee haasteiden ratkaisemiseksi datalähtöisiä innovaatioita sekä datan hyödyntämisen osaamista ja kulttuuria. Ongelmien ratkaisemisessa tarvitaan kuitenkin verkostojen voimaa. Innovaatioekosysteemit ovat siksi keskeisessä roolissa, kun dataa hyödyntämällä halutaan kehittää kestävämpää liiketoimintaa.

Ekosysteemissä toimiminen edellyttää muutosta ihmisten toimintatavoissa ja asenteissa – eli kulttuurimuutosta. Tervetuloa mukaan avaamaan keskustelua aiheesta.

Miksi organisaatiokulttuurilla on väliä? on keskustelutilaisuus yritys- ja innovaatioekosysteemikentällä toimiville henkilöille, jotka haluavat päästä datan jakamisen haasteiden ytimeen – mitä datan jakamista jarruttavia kulttuurillisia haasteita yrityksistä ja ekosysteemeistä löytyy? Miten niitä voisi ratkoa ja millä tavalla kulttuuri voi toimia datan jakamisen ja hyödyntämisen ajurina?

Mukana keskustelemassa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen. Keskustelua ohjaa Sitran kehittämä Muutospeli. Tapahtumaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta Muutospelistä menetelmänä tai asiantuntijuutta organisaatiokulttuurista. Tapahtumaan osallistujat saavat mukaansa oman Muutospelin ja fasilitointiohjeet, jotta voivat jatkaa aiheen käsittelemistä omissa organisaatioissaan. 

Ohjelma alkaa klo 14:00, mutta osallistujat toivotetaan tervetulleiksi kahvittelemaan jo klo 13:30 alkaen. Tilaisuuden päätyttyä jatkamme vapaamuotoista seurustelua kuplivan kera klo 17:30 asti. Varaathan siis kalenteristasi aikaa myös tälle. 

Tilaisuus järjestetään paikan päällä Sitran tiloissa Helsingissä, ja paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittauduthan 24.1.2023 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova.

14:00
Tervetuloa ja päivän tavoitteet
Jyri Arponen, projektijohtaja, Sitra, Kilpailukykyä datasta
Miksi meidän pitää keskustella organisaatiokulttuurista?
Jyrki Katainen, yliasiamies, Sitra
Yhteinen keskustelu: Millä tavalla organisaatiokulttuuri vaikuttaa datan jakamiseen?
Minna Kärhä, datastrategiakonsultti, Solita
Katri Korhonen, asiantuntija, Sitra, Kilpailukykyä datasta
Muutospeli – mikä kulttuurimuutos? Yhteisen ymmärryksen ja tilannekuvan luominen
Saara Saarinen, johtava asiantuntija, Sitra, Yhteiskunnallinen koulutus
Yhteenveto ja jatko eteenpäin 
Jyri Arponen
16.30
Tilaisuus päättyy
Vapaamuotoinen seurusteluosio kuplivan kera jatkuu klo 17:30 asti.

Mikä keskustelutilaisuus?

Tämä tapahtuma on osa Roundtable -keskustelutilaisuussarjaa. Roundtable on innovaatioekosysteemejä ja niiden sidosryhmiä edustava foorumi, jossa sparraillaan ja syvennetään näkemyksiä datan hyödyntämisen ja jakamisen vauhdittamisesta. Tapahtumia järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja joka kerralla keskustellaan eri aihealueesta. Tammikuussa 2023 keskustelemme organisaatiokulttuurin vaikutuksista datan jakamiseen ekosysteemeissä.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?