Live
Sitra Debatti: Lasten ja nuorten palvelut 2020
tapahtumat

Sitra Debatti: Lasten ja nuorten palvelut 2020

Suomestako maa, jossa yksikään lapsi tai nuori ei tipahda turvaverkon läpi?

Sitran keskustelutilaisuuksien sarja Sitra Debatti nostaa esiin ajankohtaisia ja Suomen tulevaisuuden kannalta kiinnostavia aiheita. Aiheena Sitra Debatissa on tällä kertaa lasten ja nuorten palveluiden uudistaminen.

Lapsiperheiden ja nuorten turvaverkosta on tullut monimutkainen viidakko, josta on usein vaikea löytää ja saada apua. Kunta- ja sektorirajat katkaisevat usein kokonaisvaltaisen tuen. Suomesta on tullut tuhansien luukkujen maa, jossa asiakas, nuori, ei ole keskiössä.

Miten lasten ja nuorten palvelut tulisi uudistaa nykypäivään saumattomaksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi, jossa myös ammattilaisen on helppo tehdä yhteistyötä? Tästä keskustelemme Sitra Debatissa. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijoiden ja poliitikkojen näkemyksiä lasten ja nuorten palvelujärjestelmästä. Pohjana keskustelussa toimii samana päivänä julkaistu pamfletti Lasten ja nuorten palvelut 2020 – Jotta yksikään lapsi tai nuori ei tipahda turvaverkon läpi, jossa esitetään konkreettiset keinot lasten ja nuorten palveluiden uudistamiseksi.

Keskustelua pohjustavat eri puolueiden kansanedustajat ja eri alojen asiantuntijat. Keskustelijoiksi ovat lupautuneet kansanedustajat Sofia Vikman (kok.), Joona Räsänen (sd.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Jani Toivola (vihr.) sekä keskustanuorten varapuheenjohtaja Risto Lahti ja eduskunta-avustaja Aleksi Niskanen (ps.). Kommenttipuheenvuoron pitävät johtaja Georg Henrik Wrede opetus- ja kulttuuriministeriöstä, päällikkö Veera Uusoksa Pelastakaa lapset ry:stä ja erityisasiantuntija Kari Sjöholm Suomen Kuntaliitosta.

Sitra on saanut juuri päätökseen lasten ja nuorten kaksivuotisen hankekokonaisuuden, jossa olemme luoneet yhdessä kumppaneidemme kanssa kaksi uutta toimintatapaa nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi: Tajua Mut! -toimintamallin ja Suunta-palvelun. Kartoitimme tuoreita toimintamalleja Suomessa ja maailmalla. Julkistettavassa pamfletissa esittämämme kannanotot perustuvat kokemuksiimme nuorten syrjäytymiseen keskittyneistä hankkeista.

Ohjelma

13.00 Matalan kynnyksen lasten ja nuorten palvelut sote-uudistukseen
Antti Kivelä, johtaja, Sitra

13.10 Jotta yksikään lapsi ja nuori ei tipu turvaverkon läpi
Suvi Ervamaa
, asiantuntija ja Kimmo Haahkola, johtava asiantuntija, Sitra

13.30 Päättäjien ratkaisun paikat: Näin tehdään huomisen palvelut lapsille ja nuorille
kansanedustajat Sofia Vikman (kok.) ja Jani Toivola (vihr.) (videon kesto 14:28)
kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) ja keskustanuorten varapuheenjohtaja Risto Lahti (7:13)
kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) ja eduskunta-avustaja Aleksi Niskanen (ps.) (12:37)

15.00 Asiantuntijoiden kommenttipuheenvuorot
Georg Henrik Wrede
, johtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö (8:53)
Kari Sjöholm
, erityisasiantuntija, Suomen Kuntaliitto (8:38)
Veera Uusoksa
, päällikkö, lapset ja digitaalinen media, Pelastakaa lapset ry (4:41)

15.25 Miten tästä eteenpäin?
Kimmo Haahkola, johtava asiantuntija, Sitra

 

 

Mistä on kyse?