Live
Sitra Debatti: Rikkaiden etuoikeus vai kaikkien etu? Valinnanvapaus sote-palveluissa
tapahtumat

Sitra Debatti: Rikkaiden etuoikeus vai kaikkien etu? Valinnanvapaus sote-palveluissa

  • 09.04.2015 klo 14:30 - 18:00
  • Etkö päässyt paikalle? Ei hätää, voit katsoa tilaisuuden tallenteet täältä.
  • #SitraDebatti

Puolueet kiistelevät julkisten ja yksityisten sote-palvelujen tuottajien asemasta, mutta enemmistölle suomalaisista on yhdentekevää, tarjoaako terveys- ja hyvinvointipalvelut yksityinen vai julkinen tuottaja. Tärkeänä pidetään sen sijaan pitkäaikaista ja kiinteää kumppanuutta hoitohenkilöstön kanssa ja vapautta valita oma lääkärinsä ja hoitohenkilönsä. Tiedot ilmenevät Sitran  viime keväällä teettämästä kyselytutkimuksesta.   

Kuka lisääntyvästä valinnanvapaudesta hyötyy? Onko tarkoitus rakentaa ohituskaista niille, joilla on varaa maksaa palveluistaan muita enemmän? Mitä hyötyä eri palveluntuottajien välisestä vertailtavuudesta ja kilpailusta voisi olla? Miksi niin harva poliitikko puhuu kansalaisten perustuslaillisesta oikeudesta saada tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut? Tarkoittaisiko kasvava valinnanvapaus, että muistisairas Veikko-pappa jää ilman välttämättömiä palveluitaan, koska ei osaa vertailla palveluja keskenään? 

Sitra kutsui Sinut keskustelemaan näistä päivän polttavista kysymyksistä ja seuraamaan vilkasta paneelikeskustelua siitä, mitä mieltä kevään eduskuntaehdokkaat ovat valinnanvapauden merkityksestä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tilaisuudessa julkaistettiin Sitran laatima Huomisen sote -raportti, joka kertoo, miksi nykyinen sote-järjestelmämme pitää uudistaa, millaiseen järjestelmään meidän tulee pyrkiä ja miten se tehdään.

14:30  Tervetuloa
yliasiamies Mikko Kosonen, Sitra

Valinnanvapaus sote-palveluissa –rikkaiden ohituskaista vai kaikkien etu?

Panelisteina eduskuntaehdokkaat:

Anne Berner, Keskusta

Eva Biaudet, RKP

Maarit Feldt-Ranta, SDP

Arja Juvonen, Perussuomalaiset

Laura Räty, Kokoomus

Pekka Tuomola, Vihreät

Huomisen sote -raportti: Askeleet kohti kestävää hyvinvointia
johtaja Antti Kivelä, Sitra

16:30 Kahvitarjoilu ja vapaata keskustelua

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?