uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitran yliasiamies vaihtuu – Jyrki Katainen siirtyy kesällä yksityiseen yritykseen

Jyrki Katainen on johtanut Sitraa vuoden 2020 alusta.

Julkaistu

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen siirtyy pois tulevaisuustalon johdosta ensi kesänä. Hän ryhtyy kesäkuun alussa osakkaaksi suomalaistaustaiseen, kansainvälistyvään kasvuyritykseen. Yritys kertoo asiasta tarkemmin kevään aikana. Kataisen mukaan yrityksen toiminta ei liity mitenkään Sitran työkenttään, eikä kyseessä myöskään ole viestintätoimisto.

”Työ huomisen menestyvän Suomen hyväksi Sitrassa on ollut uskomattoman innostavaa, eikä minulla ollut kiirettä pois tulevaisuustalosta. Tilaisuus mennä mukaan suomalaiseen, kansainvälistyvään yritykseen tuli odottamatta. Olen 51-vuotias ja tehnyt pitkän työuran julkisen puolen tehtävissä sekä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Haluan haastaa itseäni vielä uudistumaan”, hän kertoo.

Sitran tehtävänä on kirittää Suomen kehitystä, talouden kestävää kasvua ja kilpailukykyä, joilla luodaan työtä ja hyvinvointia tuleville sukupolville. 

Kataisen aikana Sitra on suunnannut työtään uudelleen. Ennakointitiedon tuottamisen ja yhteiskunnallisen koulutuksen lisäksi Sitra keskittyy erityisesti ekologisen kestävyyskriisin torjuntaan, reiluun datatalouteen sekä demokratian ja osallisuuden kehittämiseen. Suuntana on reilu, kestävä ja innostava tulevaisuus, jossa ihmiset voivat hyvin maapallon kantokyvyn rajoissa.

Suomalaisten tulevaisuustalo on noussut Jyrki Kataisen yliasiamieskaudella myös vahvaksi tekijäksi EU:ssa. Sitra tunnetaan Brysselissä erityisesti datatalouden, varsinkin terveysdatan vastuullisen käytön, ja kestävän elämäntavan ratkaisujen asiantuntijana.  

”Monessa asiassa EU on pienin mahdollinen yksikkö, jolla muutosta pystyy saamaan aikaan. Siksi on tärkeää, että Sitran kaltainen vahva osaaja on mukana kirittämässä muutosta myös EU:n kautta”, Jyrki Katainen perustelee.

Vahva kansainvälinen verkostoituja

Jyrki Katainen on 55-vuotiaan Sitran historian yhdeksäs yliasiamies. Hän siirtyi Sitran johtoon vuoden 2020 alusta EU-komission työpaikoista, kasvusta, sijoituksista ja kilpailukyvystä vastaavan varapuheenjohtajan paikalta. Vuosina 2011–2014 hän toimi Suomen pääministerinä ja 2007–2011 valtiovarainministerinä.

Sitran hallituksen puheenjohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kiittää Kataisen työtä.

”Jyrki Katainen on tuonut Sitrassa koko Suomen hyväksi erinomaiset kansainväliset verkostonsa ja vankan kokemuksensa yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Nopeasti muuttuvassa maailmassa Jyrkin näkemyksellisyys ja osaaminen ovat olleet Sitran työlle todella arvokkaita”, Lehikoinen luonnehtii.

Sitran hallitus käynnistää Kataisen seuraajan haun viipymättä. Tehtävä tulee julkiseen hakuun. Yliasiamiehen valinnasta päättää Sitran hallituksen esityksestä Sitran hallintoneuvosto.

Mistä on kyse?