archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ahkera ilmastotyö voi tuoda Turulle maailmanluokan hyödyt

Turun ilmastohaasteet ovat maailmanluokkaa. Kaupunki on nousemassa eturiviin ilmastonmuutoksen hillinnän saralla.

Julkaistu

Turun ilmastohaasteet ovat maailmanluokkaa. Kaupunki on nousemassa maailman kaupunkien eturiviin ilmastonmuutoksen hillinnän saralla.

Turun tavoite tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2040 on tuoreessa raportissa arvioitu globaalisti hyvin kunnianhimoiseksi. YK:n yleiskokouksen yhteydessä tällä viikolla julkistetussa raportissa verrattiin maailman kaupunkien raportoimia ilmastotavoitteita. Turku sijoittui jaetulle kuudennelle tilalle yhdessä Tukholman, Antwerpenin ja yhdysvaltalaisen Santa Fen kanssa. Raportin ovat tuottaneet Climate Action Group ja Carbon Disclosure Project.

Sitrassa Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teemaa johtava Mari Pantsar näkee Turun kunnianhimoisissa tavoitteissa talouden ja hyvinvoinnin menestyksen mahdollisuuksia.
”On vastikään arvioitu, että kaupunkien investoinnit hiilineutraaliuteen ovat globaalisti jopa 17 000 miljardin dollarin mahdollisuus.”

Turku onkin nyt kovien haasteiden edessä: pystyykö se kehittämään kaupunkiseutua vähähiiliseksi askel askeleelta niin, että paitsi ilmastotavoitteet täyttyvät, myös seudulla saadaan kehitettyä sellaisia vähähiilisiä ratkaisuja, joista kehittyy vientituotteita maailman kaupunkien tarpeisiin.
”Hienoa, että Turku on asettanut korkeita tavoitteita – ilman niitä ei saavuteta mitään”, Pantsar toteaa.
Hän toivoo, että myös muut suomalaiskaupungit näkisivät ilmastotavoitteet uudenlaisen menestyksen mahdollisuutena ja siten asettaisivat itselleen nykyistä kunnianhimoisempia tavoitteita.

Uusiutuvan energian osuus Turussa on tällä hetkellä 25-30 prosenttia, mutta ylittää fossiilisen energian osuuden jo ennen vuotta 2020, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Turku panostaa paitsi uusiutuvaan energiaan, myös muun muassa kiertotalouden kehittämiseen. Kiertotaloudessa neitseellisten luonnonvarojen käytön korvaa resurssien kierrätys, kiertotalous. Se on uusi talouden malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät. Tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä

Turku on solminut Sitran kanssa yhteistyösopimuksen, jonka pyrkimyksenä on edistää kestävää kehitystä. Kaupunki aikoo olla vuoteen 2040 mennessä paitsi päästötön myös jätteetön. Turku on liittynyt Sitran kehittämään resurssiviisaiden edelläkävijäkuntien verkosto Fisuun.

Mistä on kyse?