uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Etsimme yritysten kiertotalousratkaisuja, jotka muuttavat maailmaa

Ilmianna uudelle globaalille listalle yrityksiä, joiden kiertotalousratkaisusta kaikkien pitäisi kuulla.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Siirtymä kiertotalouteen Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous ei toteudu ilman inspiraatiota ja esikuvia. Siksi etsimme nyt maailmalta yritysten vaikuttavia, potentiaalisia, toteuttamiskykyisiä ja skaalattavia kiertotalousratkaisuja. Yksinkertaisemmin sanottuna: ratkaisuja, jotka muuttavat maailmaa. Kokoamme ratkaisuista listan, jonka julkaisemme syksyllä 2020.

Julkaisimme vuosina 2016-2019 Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaa, joka esitteli kiertotalouden inspiroivimpia yritysesimerkkejä Suomesta. Listalla oli yrityksiä eri toimialoilta, mutta niitä yhdisti kiertotalouteen perustuva liiketoimintamalli.

”Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista haastoi suomalaisyrityksiä kehittämään kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintaa ja toi näkyväksi erilaisia kiertotalousratkaisuja eri aloilta. Nyt haluamme tehdä samaa maailman mittakaavassa”, kertoo Sitran kiertotalousasiantuntija Maria Hughes.

Uudelle kansainväliselle listalle kerättävien ratkaisujen vaikuttavuuden ja potentiaalin arvioinnissa käytetään sekä olemassa olevia että uusia mittareita. Kiertotalousratkaisuja arvioidaan myös niiden sosiaalisten vaikutusten osalta.

Kiertotaloudessa yritysten ansaintalogiikka perustuu materiaalien ja tuotteiden kiertoon: esimerkiksi vuokrauspalveluihin tai tuotteiden huoltoon, uudelleenkäyttöön ja uudelleenvalmistukseen.

Kiertotalous voi tuoda yrityksille säästöjä, lisätä tehokkuutta, houkutella sijoittajia ja tuoda globaalia kilpailuetua. Kiertotalouteen siirtyminen ei ole vain fiksu bisnesliike, vaan se on välttämätöntä kestävyyskriisin ratkaisemisessa.

Julkaisemme maailman kiinnostavimpien kiertotalousratkaisujen listan seuraavassa maailman kiertotalousfoorumissa (World Circular Economy Forum). Samalla julkaisemme selvityksen siitä, miten yritysten kiertotaloustoimia voidaan mitata.

Ilmianna yrityksen vaikuttava kiertotalousratkaisu verkkolomakkeen kautta 17. huhtikuuta mennessä. Olemme yhteydessä kaikkiin lomakkeen kautta ilmoitettuihin yrityksiin, minkä jälkeen haastattelemme valikoituja yrityksiä.

Ota yhteyttä
Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Viestintä ja yhteistyösuhteet

+358 294 618 310

Mistä on kyse?