archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

FIS ja Lahti2017 ottivat kestävän kehityksen haasteen vastaan

Kestävän kehityksen haasteet kuten ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen ovat todellisia uhkia tulevien sukupolvien mahdollisuuksille nauttia talviurheilusta ja kilpailla kansainvälisellä tasolla.

Julkaistu

Lahti2017-kisaorganisaatio otti kestävän kehityksen haasteet maailmanmestaruuskilpailuissa vakavasti ja työskenteli intensiivisesti minimoidakseen negatiiviset vaikutukset luontoon sekä vahvistaakseen positiivisia ekologisia, kulttuurillisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Sitra kiritti tapahtuman yhteistyökumppaneita niin energia- ja ruoka-asioiden kuin ympäristöviestinnänkin saralla. Kisoihin on muun muassa etsitty ratkaisuja, joilla etenkin muovipohjaisia materiaaleja voitaisiin korvata uusiutuvilla.

Lahti2017 MM-kisoissa kestävän kehityksen motto on ”Not for 10 days, but for the next 100 years”.

”Meillä on mahdollisuus edistää kestävää kehitystä kahdella tapaa: Ensiksi asettamalla esimerkin siitä, kuinka kestäviä tapahtumia järjestetään ja toiseksi vaikuttamalla meidän sidosryhmiimme. Kestävän kehityksen haasteet pitäisi ottaa huomioon jo neuvotteluissa sekä sopimuksissa yhteistyötahojen kanssa”, kertoo MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen.

Tämä oli ydinviesti myös perjantaina 3. maaliskuuta, kun Lahti2017 ja yhteistyötahot – Suomen Olympiakomitea, Sitra, Stora Enso ja Protect Our Winters Finland – tapasivat kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n kanssa keskustellakseen kestävästä kehityksestä talviurheilussa.

”FIS:llä on vahva tausta vastuullisten ratkaisujen kehittämisessä. On tärkeää puhua näistä haasteista ja meidän pitäisi tehdä sitä vielä enemmän”, painotti FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis.

”Lahden kaupungin osallistuminen on ollut merkittävässä asemassa tarjoamalla mm. 2 700 vapaaehtoiselle ilmaisen julkisen liikenteen palvelut ja asentamalla aurinkopaneelit stadionin katolle. Myös pääyhteistyökumppanimme Stora Enso on laittanut ympäristöystävälliset ratkaisut yhteistyömme ytimeen”, kertoo Lahti2017:n ympäristöpäällikkö Maarit Virtanen.

Kaikki paikallaolijat olivat samaa mieltä siitä, että urheilijoilla on mahdollisuus saada suuri yleisö ja päätöksentekijät myös toimimaan.

– Me olemme kannustaneet  urheilijoita kertomaan, kuinka tärkeää on suojella talvia ilmastonmuutokselta. Talvet ovat elintärkeitä niin urheilijoille kuin faneille. Ilmastonmuutos on uhka meidän kaikkien elämäntavalle, ei vain urheilijoiden.

Lahti2017 sai EkoKompassi –sertifikaatin 24. helmikuuta 2017.

Lisätiedot:

Janne Leskinen, pääsihteeri, Lahti2017, 0400 300 930
Maarit Virtanen, ympäristöpäällikkö, Lahti2017, 044 708 1260
Nani Pajunen, kiertotalouden johtava asiantuntija, Sitra, 050 301 0742
Niklas Kaskeala, puheenjohtaja, Protect our Winters Finland,  050 5866422

Mistä on kyse?