archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hae Sitran Vaikuttavuuskiihdyttämöön!

Koulutus- ja mentorointiohjelma on tarkoitettu yrityksille ja järjestöille, jotka rakentavat suomalaista hyvinvointia.

Julkaistu


Haku kevään vaikuttavuuskiihdyttämö-ohjelmaan on päättynyt. Kiinnostusta oli paljon ja hakemuksia tuli yhteensä 79 kpl. Sitra käsittelee hakemukset ja päivittää osallistuja- ja ohjelmatiedot vaikuttavuuskiihdyttämön sivuille helmikuun puoleenväliin mennessä.

 

Onko yritykselläsi tai järjestölläsi innovatiivinen, yhteiskuntamme hyvinvointihaasteisiin liittyvä palvelu? Kaipaatteko sparrausta vaikuttavuuden mallintamiseen tai mittaamiseen?  Voitaisiinko toiminnassanne hyödyntää vaikuttavuusinvestoimista? Entä haluatteko tavata yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta kiinnostuneita sijoittajia?

Jos vastaat ’kyllä’ yhteen tai kaikkiin näistä kysymyksistä ja tiimillänne on maalis–kesäkuussa 2016 aikaa kehitystyölle, tutustu ja hae Sitran Vaikuttavuuskiihdyttämöön. Haku jatkuu maanantaihin 25.1.2016 klo 16.00 saakka. Linkki sähköiseen hakulomakkeeseen.

Vaikuttavuuskiihdyttämö on suunnattu yrityksille ja järjestöille, jotka tuottavat palveluillaan ratkaisuja hyvinvointihaasteisiin. Koulutuksen tavoitteena on tukea aikaisempaa vaikuttavampien toimijoiden kehitystä ja luoda uudenlaisia kanavia vaikuttavuustoimijoiden ja sijoittajien välille.

Keväällä järjestettävään kiihdyttämöön valitaan noin 10 osallistujaa, joista jokaiselle laaditaan yksilöllinen oppisuunnitelma. (Ensimmäinen kiihdyttämö alkoi syksyllä 2015 ja se huipentuu FiBANin kanssa pidettävään pitching-tilaisuuteen tammikuussa 2016.)

Vaikuttavuuskiihdyttämö hakee ratkaisuja seuraaviin hyvinvointiyhteiskuntamme haasteisiin:

  • Lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen
  • Nuorten syrjäytymisen ehkäisy
  • Ikäihmisten itsenäinen selviytyminen
  • Maahanmuuttajien kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan

Kiihdyttämön yleinen toimintamalli on kuvattu alla. Ohjelman painopisteinä ovat palvelujen vaikuttavuuden mallintaminen ja mittaaminen, toimijoiden rahoitus- ja sijoitusedellytysten vahvistaminen sekä taloudellisesti kannattavien (liike)toimintamallien kehittäminen.


Lopullinen ohjelma ja koulutuspäivien määrä tarkentuu valittujen osallistujien ja heidän kehitystarpeidensa pohjalta. 
Koulutuskieli on suomi, mutta joitakin asiantuntijaluentoja ja mm. pitching-tilaisuus pidetään englanniksi.  

Haku Sitran Vaikuttavuuskiihdyttämöön tapahtuu sähköisen hakulomakkeen kautta.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Millaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin Vaikuttavuuskiihdyttämössä haetaan ratkaisuja?
Kiihdyttämö tukee yrityksiä ja järjestöjä, jota ratkovat seuraavia hyvinvointiyhteiskuntamme haasteita: (1) Lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen, (2) Nuorten syrjäytymisen ehkäisy, (3) Ikäihmisten itsenäinen selviytyminen ja (4) Maahanmuuttajien kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Hakijoiden tulee vastata yhteen näistä neljästä haasteesta.

2. Milloin kiihdyttämöön voi hakea?
Haku on auki ja jatkuu maanantaihin 25.1.2016 klo 16.00 saakka.

3. Koska seuraava Vaikuttavuuskiihdyttämö toteutetaan?
Kevään kiihdyttämö järjestetään 14.3.–3.6.2016 (yhteensä 12 viikkoa). 

4. Millä perusteella osallistujat valitaan?
Hakemusten perusteella. Valintakriteerejä ovat palvelun skaalattavuus, ymmärrettävissä oleva vaikutusketju, sijoitusvalmius ja tiimin uskottavuus. 

5. Kuinka monta osallistujaa kiihdyttämöön valitaan?
Yhteensä noin 10 yritystä ja järjestöä. On suositeltavaa, että jokainen osallistuja (yritys tai järjestö) valitsee keskuudestaan 2-3 henkilön tiimin, joka osallistuu kiihdyttämön toimintaan.

6. Milloin ja miten valinnat julkistetaan?
Osallistujat valitaan viimeistään perjantaihin 12.2.2016 mennessä ja päätöksestä ilmoitetaan erikseen kaikille hakijoille.

7. Voiko kiihdyttämöön hakea, jos palvelu on vasta ideatasolla?
Ei voi. Vaikuttavuuskiihdyttämö tukee Oy- tai Ry-muotoisia toimijoita, joilla on jo olemassa olevaa (liike)toimintaa.

8. Millaisia kysymyksiä hakulomakkeessa on ja kuinka pitkään sen kestäminen täyttää?
Hakulomakkeessa on 20 kysymystä ja sen täyttäminen kestää arviolta noin 30 minuuttia. Lomaketta ei voi erikseen tallentaa, eikä siihen voi palata. Kannattaa siis valmistella vastaukset etukäteen ennen lomakkeen täyttämistä. (Tästä linkistä pääset tutustumaan kysymyksiin etukäteen.) Hakulomakkeen viimeisellä sivulla on yhteenveto lähetettävistä tiedoista, jonka voit kopioida ja tallentaa arkistoosi. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti. 

9. Maksaako osallistuminen?
Ohjelma on osallistujille maksuton, mutta edellyttää sitoutumista ajallisesti enintään kymmeneen koulutuspäivään ja sovittuihin mentoritapaamisiin.

10. Ketkä toimivat kouluttajina?
Sitra on valinnut koulutusohjelman sisältökumppaneiksi kilpailutuksella neljä tahoa (Demos & Reaktor, Owal Group, Ramboll ja Suomen Säätiötilipalvelu). Nämä tahot tuovat kokonaisuuteen niin hyvinvointialan, vaikuttavuusinvestoimisen mallintamisen ja mittaamisen kuin erilaisen liiketoiminnan sekä julkisen sektorin kehittämisen osaamista.

11. Onko kiihdyttämön kautta mahdollista saada hankerahoitusta tai pääomasijoitus Sitralta?
Sitra ei myönnä vastikkeettomia tukia tai avustuksia yksittäisille yrityksille. Vaikuttavuuskiihdyttämön edesauttaa uusien kanavien löytämistä osallistujien ja sijoittajien välille, mm. tiiviissä yhteistyössä FiBANin kanssa.

12. Mitä on vaikuttavuusinvestoiminen?
Vaikuttavuusinvestoiminen (engl. Impact Investing) on keino kanavoida yksityistä pääomaa hankkeisiin, joilla tavoitellaan myönteisiä ja mitattavia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Vaikuttavuuskiihdyttämö on osa Sitran Vaikuttavuusinvestoiminen-avainalueen toimintaa. Sitran tavoitteena on tuoda toimintamalli Suomeen: rakentaa sitä varten tarvittavaa ekosysteemiä, tuoda yhteen eri sidosryhmät – julkinen sektori, palveluntuottajat ja sijoittajat – ja kokeilla mallin toimivuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Lisätietoja vaikuttavuusinvestoimisesta löytyy esim. Sitran nettisivuilta.

13. Mistä saan lisätietoja?
Lisätietoja antaa koulutusohjelmasta vastaava neuvonantaja Heidi Humala (heidi.humala@sitra.fi) 22.12.2015 asti ja jälleen 7.1.2016 eteenpäin.

Sitra pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin muutoksiin edellä mainituissa aikatauluissa. 

Mistä on kyse?