uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Hyvät kortit nyt diginä ja englanniksi – korttipakkoja tilattu jo liki 10 000 kappaletta

Reilu vuosi sitten julkaistu Hyvät kortit -peli kannustaa kuvittelemaan toiveikkaita tulevaisuuksia. Nyt suositut kortit on tarjolla myös digiversiona ja englanniksi.

Kirjoittaja

Lilli Poussa

Asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Hyvät kortit on peli toivottavien tulevaisuuksien kuvitteluun. Digitaaliset Hyvät kortit tuovat kuvittelun entistä suuremman joukon saataville ja mahdollistavat pelaamisen niin läsnä kuin etänä, yhtä leikkisässä ja inspiroivassa hengessä kuin paperikortitkin. Tavoitteena on innostaa ihmisiä harjoittamaan tulevaisuuden kuvittelukykyään riippumatta siitä, ovatko pelaajat fyysisesti samassa tilassa tai vaikka ilman omaa pelikaveria.

Digitaaliset Hyvät kortit sopivat erinomaisesti tilanteisiin, joissa pelaajat eivät ole samassa tilassa, mutta haluavat silti pelata yhdessä. Digikortteja voi myös hyödyntää luokkahuoneessa, jos käytössä on yhteinen ruutu ja oppilailla vaikkapa puhelimet.

Englanninkielisillä Hyvillä korteilla (Cards of Hope) halutaan taas tavoittaa yhä uusia yleisöjä ja mahdollistaa tulevaisuuksien kuvittelu laajemmalle joukolle. Samalla vastataan esimerkiksi kieltenopettajilta tulleisiin toiveisiin tarjota kortit myös englanniksi. Myös digikortit löytyvät englanniksi.

Kortit kuluvat niin luokkahuoneissa, kahvitauoilla kuin autoretkillä

Viime vuonna julkaistua Hyvät kortit -peliä lähdettiin kehittämään, jotta tulevaisuusajattelu olisi helpommin lähestyttävää kenelle tahansa. Helppo, leikkisä ja nimenomaan toiveikkaita tulevaisuuksia korostava peli on löytänyt pelaajansa.

”Hyviä kortteja on tähän mennessä tilattu Sitrasta liki 10 000 kappaletta. Korttipelin idea, eli tulevaisuuksien kuvittelu toiveikkaasti, selvästi osui ja upposi. Se varmasti kertoo jotain ajasta, jossa parhaillaan elämme”, sanoo Liisa Poussa Sitran ennakoinnista.

Hyvästä tulevaisuudesta unelmoiminen ei ole helppoa, etenkään nuorille. Siksi Hyvät kortit lähetettiin viime vuoden elokuussa kaikkiin suomenkielisiin lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin, ammattikorkeakouluihin sekä ammattikorkeakoulujen kirjastoihin.

Peli on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa kehittää kykyään kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja sitä kautta harjaantua tulevaisuusajattelijana. Pelikortteja onkin hyödynnetty esimerkiksi työpaikoilla ja tiimipäivissä, opetuksessa ja oppilaanohjauksessa sekä perheen kesken vapaa-ajalla.

Hyvästä tulevaisuudesta unelmoiminen ei ole helppoa tässä ajassa kenellekään, etenkään nuorille.

Korteista kerätyissä palautteissa korostuu korttien helppous ja kansantajuisuus, vaikka tulevaisuuden kuvittelu koetaankin haastavaksi. Kuvittelemiseen näyttää liittyvän kykyä heittäytyä ja toisaalta sen sietäminen, ettemme voi ennustaa tulevaisuutta.

”Yllätyin siitä, miten antaumuksella erityisesti 7.-luokan oppilaat heittäytyivät kuvittelemaan. 9.-luokkalaisilla oli enemmän jarruttelua ja nolostumisen pelkoa”, mainitsee palautetta antanut opettaja.

Eräs Hyvin korttien pelaaja korostaa toiveikkaiden tulevaisuuksien kuvittelun tärkeyttä: ”Pelaajat ilahtuivat ja innostuivat ajatuksesta, että tulevaa kuvitellaan vaihteeksi positiivisissa merkeissä. Oli mukavaa ja vahvistavaa miettiä, että ’me saadaan tämä onnistumaan’ ja yllätti, kuinka vaikeaa on ideoida mahdollisuuksia, joita ei vielä tiedä.”  

Paperiset Hyvät kortit voi tilata maksutta Sitran verkkosivuilta ja digitaalisilla korteilla pääsee pelaamaan vaikka heti.

Mistä on kyse?