archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Joukkoistetut kuljetuspalvelut tulevat

Julkaistu

Jyväskylässä kokeillaan, miten kuljetuspalveluja voidaan ulkoistaa kaupunkilaisille. Palvelua testataan ensimmäiseksi Jyväskylän kirjastossa, josta varatut kirjat saa nyt ilmaiseksi kotiovelle.

Jyväskylän kirjastossa alkaa maanantaina 17. maaliskuuta Kirjasto kotiin! -kokeilu, jonka kautta kirjaston käyttäjät voivat halutessaan tilata kirjat suoraan kotiinsa. Myös kirjojen palautus onnistuu kuljetuspalvelun kautta – ilmaiseksi. Kokeilu on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta ja sen toivotaan helpottavan ihmisten elämää ja vähentävän autoilua.

Kuljetuspalvelujen joukkoistaminen tarkoittaa, että tavalliset ihmiset voivat kuljettaa tavaroita arkiliikkumisensa ohessa, kun reitti on heille sopiva.

”Nettikauppa, verkkohuutokaupat ja tavaroiden lainaus kasvavat kovaa vauhtia. Uuden tieto- ja mobiilitekniikan ansiosta kuljetuksia varten ei tarvitse luoda erillistä verkostoa tai systeemiä vaan voidaan käyttää olemassa olevaa autokantaa ja kuljetuskapasiteettia. Liikenne ja päästöt eivät kasva, mutta tavara kulkee. Tulevaisuudessa joukkoistetut kuljetuspalvelut ovat arkipäivää, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa tämä on kasvava ilmiö”, sanoo johtava asiantuntija Lari Rajantie Sitrasta.

Maailmalla joukkoistetut kuljetukset, englanniksi crowdshipping, yleistyvät kovaa vauhtia. Tukholmassa kuljetuspalvelu DHL on ottanut sen osaksi omaa palveluvalikoimaansa ja potentiaaliset kuljettajat haetaan mobiilisovelluksen avulla. Yhdysvalloissa Wal-Mart suunnittelee joukkoistettujen kuljetusten käyttämistä omissa tavarantoimituksissaan asiakkaalle.

”Kuljetusten joukkoistaminen on monella tavalla tehokas tapa hoitaa välttämättömät kuljetukset. Tämä voi lisätä monien tavaroiden ja palvelujen kysyntää, koska kotiinkuljetus helpottaa niiden hankintaa. Pitkällä tähtäimellä tämän on tarkoitus vähentää autoilua”, Rajantie sanoo.

Jyväskylän kirjaston pilotissa pyritään kokeilemaan kuljetusten joukkoistamisen palvelua käytännössä ja saamaan kokemuksia siitä, millaisia edellytyksiä ja haasteita uusien palvelujen toteuttamiselle Suomen oloissa on. Pilotin toteuttavat tavarakimppakyytipalvelu PiggyBaggy ja uudelleenkäytettäviin pakkauksiin erikoistunut RePack.

”On kiinnostavaa, että meillä Jyväskylän kirjastossa kokeillaan jotain, mitä Suomessa ei vielä ole missään kokeiltu. On hienoa, jos saamme näin asiakkaat kuljettamaan toistensa kirjoja. Kirjaston käyttö helpottuu, jos kotiinkuljetukset saadaan tällä tavoin osaksi palveluvalikoimaa. Meille tulee jatkuvasti valituksia liian vähäisistä pysäköintimahdollisuuksista, ja näin tämäkin pulma saattaa ratketa”, sanoo verkkopalvelusuunnittelija Juha Hälinen Jyväskylän kirjastosta.

Lisätietoa Kirjasto kotiin! –hankkeesta  ja käytännön ohjeet palvelun käyttämisestä.

Mistä on kyse?