archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kasvaako suomalaisen aluerakentamisen innovaatioista vientituotteita Kiinaan?

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Pääkaupunkiseudun uusien aluerakentamiskohteiden innovaatioilla tähytään kansainvälisille markkinoille. Yksi vientimahdollisuus on Kiina, jonka asunto- ja kaupunki- sekä maaseuturakentamisen ministeriön delegaatio vieraili Suomessa 14.–16. toukokuuta. Ryhmä tutustui muun muassa rakennusten energiatehokkuuteen sekä alan älykkäisiin ja kestävän kehityksen mukaisiin ratkaisuihin.

Ympäristöministeriön isännöimän vierailun aikana kartoitettiin maiden yhteisiä liiketoimintamahdollisuuksia, jotka voisivat toteutua juuri käynnistymässä olevan, Sitran johtaman pääkaupunkiseudun Smart & Clean -hankkeen puitteissa. Etsinnässä on suomalainen alue, joka toimisi kansainvälisen luokan referenssialueena Kiinan kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Projektijohtaja Santtu Hulkkonen Sitrasta toteaa, että pääkaupunkiseudun merkittävät aluerakentamishankkeet kuten Östersundom, Suurpelto ja Kivistö avaavat uusia mahdollisuuksia älykkäille ja ekologisesti kestäville ratkaisuille. ”Tavoitteemme on löytää kumppaneita ja asiakkaita, joiden kanssa kehitettyjä ratkaisuja voidaan jatkossa viedä eri puolille maailmaa.”

Vastavuoroisesti Suomen ja suomalaisten menestymistä Kiinassa edistävä Team Finland Kiina (erityisesti Finpro ja Tekes) keskustelee niin sanottujen joint labien toteuttamisesta sekä pilottialueesta Kiinassa.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat käynnistäneet laajan Smart & Clean -yhteistyöhankkeen Sitran kanssa. Uudenlaisen yhteistyön tavoitteena on tehdä pääkaupunkiseudusta entistä houkuttelevampi investointikohde ja luoda samalla uutta liiketoimintaa ja lisää työpaikkoja. Tulevien vuosien aikana pääkaupunkiseudulla onkin tarkoitus toteuttaa mittavia hankekokonaisuuksia liittyen esimerkiksi liikenteeseen, vesihuoltoon ja energiatehokkuuteen.

 Ympäristöministeriön uutinen vierailusta ministeriön verkkosivuilla.

Mistä on kyse?