archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kerro mielipiteesi: Auttavatko geenitestit sinua?

Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta geenitesteistä tai perimääsi liittyvän tiedon hyödyntämisestä?

Kirjoittaja

Mirkka Helkkula

Avustava asiantuntija, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta geenitesteistä tai perimääsi liittyvän tiedon hyödyntämisestä? Harkitsetko geenitestin teettämistä tai oletko päättänyt, että sinä et sellaista tarvitse tai halua? Sitra etsii suomalaisten kokemuksia ajankohtaiseen perimäkeskusteluun.

Geenitiedon hyödyntäminen yleistyy terveydenhuollossa ja yhä useampi teettää geenitestejä. Haluaisimme kuulla, miten geenitieto on tullut mukaan arkeesi – tai miksi se ei mielestäsi koske juuri sinua.

Taloustutkimuksella teettämämme asenneselvityksen mukaan kolmannes suomalaisista arvioisi elämäntapojaan uudelleen ja jopa puolet ainakin harkitsisi asiaa, mikäli saisi tietää perimäänsä liittyvistä riskeistä. Lisäksi 61% suomalaisista haluaisi lisää tietoa geenitiedostaan. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös kansainvälisesti.

Geenitesteillä voi selvittää tuntemattomia oireita tai tavallisia tauteja sekä ennakoida sairastumisriskiään. Testata voi esimerkiksi laktoosi-intoleranssin tai perinnöllisen alttiutensa sairastua diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Tunnetko sinä omat riskitekijäsi tai muut geneettiset taipumuksesi? Miten geenitiedon saaminen on vaikuttanut elämääsi tai elämäntapoihisi? Oletko saanut diagnoosin tai sinulle paremmin soveltuvaa hoitoa geenitiedon ansiosta? Onko sinulla geenitiedon hyödyntämiseen liittyviä pelkoja, epäilyksiä tai huonoja kokemuksia?

Kerro geenitietoon liittyvät kokemuksesi ja osallistu työhömme tulevaisuuden yksilöllisemmän ja sairauksien ehkäisyyn panostavan terveydenhuollon puolesta. Vastauksia voidaan käyttää  anonyymisti ja esimerkinomaisesti geenitietoon liittyvässä viestinnässämme.

Keräämme vastauksia 06.04.2015 asti.

Voit vastata täällä

Arvomme kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken iPad Air 2:n. Arvonta suoritetaan vastausajan päätyttyä, ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Henkilötietojasi käsitellään luottamuksellisesti, eikä niitä luovuteta eteenpäin ilman erillistä suostumustasi. Kerrothan kuitenkin viestissä, jos olisit valmis kertomaan geenitarinasi myös julkisesti mahdollisten haastattelujen varalta.

Mistä on kyse?