archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Lue keskustelupaperi: Kohti kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa

Kirjoittaja

Julkaistu

Mihin suuntaan suomalaista yhteiskuntaa pitäisi kehittää? Millä periaatteilla kestävää hyvinvointia ja yhteiskuntaa rakennetaan? Onko hyvinvointia sekä taloudellista ja ekologista kestävyyttä ylipäänsä mahdollista yhdistää? Kokosimme yhteen Sitran ajatukset kestävästä tulevaisuudesta. Tutustu keskustelupaperiin ja osallistu keskusteluun!

Sitran toimintaa on vuodesta 2010 ohjannut visio Suomesta kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. Hyvinvointi on kestävää silloin kun se toteutuu samanaikaisesti ihmisen, ympäristön ja talouden kannalta. Käynnissä olevat hankkeemme tarttuvat haasteisiin käytännön tasolla: kannustamme resurssiviisauteen, rakennamme teollisia symbiooseja, puramme lähienergian tuottamisen esteitä, kehitämme omahoidon välineitä, ennakoimme tulevaa ja koulutamme kestävän talouspolitiikan osaajia yhteiskunnan eri sektoreille. Rakennamme huomisen menestyvää Suomea yhteiskunnan eri tasoilla vaikuttaen.

Näkemyksemme mukaan tulevaisuuden suurin haaste on kestävyys. Se liittyy niin yksilön hyvinvointiin, talouteen, ekologiseen ympäristöön kuin yhteiskuntien yhteisölliseen ulottuvuuteen. Mikäli haluamme talouden edelleen kasvavan, on meidän kyettävä ajattelemaan uudelleen sen ekologiset, sosiaaliset ja poliittiset reunaehdot.  Jos haluamme myös elää hyvää elämää, on meidän päivitettävä hyvinvointikäsitystämme ja tunnistettava siihen liittyvät uudet haasteet. Tämä vaatii uutta yhteiskunnallista visiota ja toimintamalleja.

Kokosimme Sitran ajatuksia yhteen – Mitä mieltä Sinä olet?

Tarvitaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja toimia kestävän tulevaisuuden hyväksi. Sitran johtava asiantuntija, Timo Hämäläinen kirjoitti suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta koskevia näkemyksiämme keskustelupaperiin Towards a Sustainable Well-being Society – Building blocks for a new socioeconomic model. Se on elävä dokumentti, jota päivitämme kestävää hyvinvointia ja yhteiskuntaa koskevan työmme edetessä. Keskustelupaperi on melko teoreettinen, ja tulemme avaamaan sen eri näkökulmia jatkossa enemmän. Mutta sitä ennen tärkeä kysymys: Mitä mieltä Sinä olet? Kommentoi asiaa, kysy, kehu, kyseenalaista. Nyt on sen aika!

Lataa

Kohti kestävää hyvinvointia – Uuden sosioekonomisen mallin rakennuspuita (pdf suomeksi)

Towards a Sustainable Well-being Society – Building blocks for a new socioeconomic model (pdf in English)

Katso webcast: Sustainable Future – Kestävä tulevaisuus -tilaisuus Bio Rexissä 22.4.2013
Kommentoi Twitterissä hashtagillä #fusstainable
Facebookissa: https://www.facebook.com/SitraFund

Mistä on kyse?