Arvioitu lukuaika 3 min

Maailman vaurauden uudelleenjako tarvitsee kiertotaloutta

Kolmatta kertaa järjestettävä World Circular Economy Forum (WCEF) tarjoaa ratkaisuja maailmantalouden uudistamiseen niin, että entistä useamman ulottuvilla olisivat aiemmin vain kaikkein vauraimpien nauttimat edut. Helsingissä 3.-5. kesäkuuta järjestettävä kiertotalouden kärkitapahtuma WCEF2019 esittelee edistyneimmät hallinnon, teollisuuden, yritysten ja kotitalouksien kiertotalousratkaisut.
Kuva: Topias Dean/Sitra

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Tänä vuonna WCEF2019 tarttuu maailmantalouden uudistamisen reiluuteen ja esittelee jälleen maailman parhaita kiertotalousratkaisuja. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen, kuten jakamiseen ja vuokraamiseen. Esimerkiksi Nairobissa, Keniassa pääsee uusien sähköautojen kyytiin digitaalisen jakamisalustan turvin – Yhdysvalloissa juhliin voi puolestaan vuokrata verkosta tarpeen mukaan huippusuunnittelijan ainutlaatuisen puvun.

Lisäksi myös vähävaraisille yrittäjille tarjoutuu kiertotaloudessa entistä paremmin liiketoimintamahdollisuuksia, kun jätemateriaaleista voi luoda uutta rakennusalan bisnestä – kuten WCEF:ssä esillä oleva esimerkki osoittaa. Kansainvälisten kauppavirtojen on mahdollistettava kiertotalousmarkkinoiden kasvu, eikä tyrehdytettävä kaikkein vähävaraisimpien mahdollisuuksia tulleilla ja muilla kaupan esteillä. Entistä reilumpaan ja tasa-arvoisempaan tulonjakoon mahdollistavia kiertotalousratkaisuja syntyy alati niin kaupungeissa, maaseudulla, yksittäisissä yrityksissä kuin valtioissakin ympäri maailman.

”Kiertotalous tuo monien ulottuville sellaisia palveluja ja hyödykkeitä, joiden hankkimiseen ei aiemmin ole ollut varaa. Kun asioita ei tarvitse ostaa omaksi, ei alkuinvestointeja tarvita, vaan hyödykkeistä pääsee nauttimaan pelkkien käyttömaksujen turvin”, kuvaa kiertotalouden reiluuden ulottuvuuksia Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

Parhaat ”salaisuudet” globaalisti jakoon

WCEF2019 keskittyy siihen, miten eri puolilla maailmaa syntyneet kiertotalouden ratkaisut – ”parhaat salaisuudet” – saadaan käyttöön mahdollisimman laajasti ja että saatavat hyödyt jakautuisivat mahdollisimman reilulla tavalla. YK:n ympäristökokouksen UNEA4:n ministerijulistus peräänkuulutti maaliskuussa kiertotaloutta työkaluksi kestävän kulutuksen rakentamisessa ja tähän WCEF osaltaan vastaa. Kiertotalous on myös nousemassa G20-maiden kesäkuisten kokousten aiheiksi Japanissa. G20-puheenjohtajamaa Japani isännöi edellistä World Circular Economy Forumia lokakuussa 2018.

Reilummista talousratkaisuista WCEF2019:ssä Helsingissä puhuvat muun muassa Chilen ympäristöministeri ja loppuvuodesta 2019 pidettävien kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden puheenjohtaja Carolina Schmidt, Inter IKEA Groupin toimitusjohtaja Torbjörn Lööf, Euroopan investointipankin (EIB) varapääjohtaja Emma Navarro, Carlsberg-säätiön puheenjohtaja Flemming Besenbacher, Maailmanpankin kestävän kehityksen varajohtaja Laura Tuck, Afrikan kehityspankin ilmastonmuutoksen ja vihreän kasvun johtaja Anthony Nyong, Euroopan ympäristöviraston pääjohtaja Hans Bruyninckx, YK:n varapääsihteeri ja pääekonomisti Elliot Harris, johtaja Ligia Noronha YK:n ympäristöohjelmasta, Euroopan komission ympäristöpääosaston johtaja Daniel Calleja sekä Fiskarsin toimitusjohtaja Jaana Tuominen.

”WCEF2019 tarjoaa maailman talousinstituutioille eväitä kestävämmän reilumman tulevaisuuden rakentamiseen. Luonnonvarojen huvetessa emme tarvitse maailman talouden uudistamiseen kapinoita, vaan reilun, osallistavamman ja tehokkaamman talouden – kiertotalouden täysimittaisen käyttöönoton”, Mari Pantsar sanoo.

Yhtäältä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet eivät toteudu ilman globaalia kiertotaloutta. WCEF myös pohjustaa käynnistymässä olevaa keskustelua EU:n nettonollapäästöisestä materiaaliteollisuudesta ja siitä, mikä potentiaali kiertotalouden ratkaisuilla ja liiketoimintamalleilla olisi tuon tavoitteen saavuttamisessa.

Median tiedustelut ja akkreditointi WCEF2019:ään

Median akkreditointi tapahtumaan on auki tapahtuman verkkosivulla osoitteessa https://www.sitra.fi/en/articles/wcef-media/.

Median tiedusteluihin ja haastattelupyyntöihin vastaa viestintäasiantuntija Samuli Laita, presswcef2019@sitra.fi, puh. +358 40 536 8650

Tapahtumaa voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä www.wcef2019.com

Lisätiedot tapahtumasta

Mika Sulkinoja, projektipäällikkö, WCEF2019, Sitra, mika.sulkinoja@sitra.fi, puh. +358 50 357 1723
Mari Pantsar, johtaja, Hiilineutraali kiertotalous, Sitra mari.pantsar@sitra.fi, puh. +358 50 382 0755

Kiertotalous ja World Circular Economy Forum

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra järjestää WCEF2019-tapahtuman yhteistyössä Climate-KICin, Ellen MacArthur Foundationin, Euroopan investointipankin EIB:n, Euroopan komission, Euroopan ympäristöviraston, Maailmanpankin, Nordic Innovationin, Pääkaupunkisedun Smart & Clean -säätiön, Suomen maa- ja metsätalous, työ- ja elinkeino-, ulko-, ja ympäristöministeriöiden sekä YK:n ympäristöohjelman kanssa.

Ensimmäinen World Circular Economy Forum järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2017, ja siihen osallistui 1 600 osallistujaa lähes sadasta maasta. Sitra ja Japanin ympäristöministeriö isännöivät yhdessä lokakuussa 2018 Japanin Jokohamassa järjestettyä tapahtumaa. Vuonna 2019 WCEF on jälleen Helsingissä, ja 2020 foorumi järjestetään Kanadassa

Kiertotalous on yrityksille uusi ajattelumalli, jossa kestävään talouskasvuun tähdätään uusien liiketoimintamallien avulla. Accenturen tuoreen tutkimuksen mukaan kiertotalous voi luoda vuoteen 2030 mennessä 4,5 biljoonan Yhdysvaltain dollarin taloudellisen lisätuotoksen. Tutkimuksessa määriteltiin kiertotalouden liiketoimintamalleja, jotka auttavat kytkemään irti talouskasvun luonnonvarojen kulutuksesta ja lisäämään samalla kilpailukykyä.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra nimettiin maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi sen voittaessa The Circular Awards -kilpailun Maailman talousfoorumin yhteydessä vuonna 2018. Sitra palkittiin pioneerityöstään maailman kiertotalouden vauhdittamisessa.

Hanke

WCEF2019

The World Circular Economy Forum 2019 rakensi kiertotalouden seuraavaa erää Helsingissä 3.-5. kesäkuuta 2019.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Mistä on kyse?