archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Nuorten ehdoilla rakennetusta Suunta-palvelusta vakituinen ja valtakunnallinen

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Verkossa vuorovaikutteisesti toimiva Suunta-palvelu jatkuu ja auttaa nuoria polulla kohti tulevaisuutta ja työelämää. Suunta-palvelusta tulee kiinteä osa Pelastakaa Lapset ry:n nuorisotoimintaa. Kokeiluhankkeena alkanut palvelu suunniteltiin alusta pitäen nuorista lähtöisin. Valtakunnallinen, anonyymi ja verkkomuotoinen matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelu on osoittautunut hyödylliseksi palveluksi, joka samalla ehkäisee syrjäytymistä.

Nuoret ovat olleet tyytyväisiä saamaansa apuun, joka huomioi nuorten haastavat elämän- ja perhetilanteet, aikaa vaativat palvelutarpeet, nuoren oman tavan asioida sähköisillä välineillä ja läsnäolon nuorten omissa yhteisöissä. Nuorten palvelut onkin rakennettava nuorista lähtöisin, sanoo johtava asiantuntija Kimmo Haahkola Sitrasta. Ajasta ja paikasta riippumattomuus on tärkeä tekijä Suunta-palvelun menestyksen takana.

Suunta-palvelu tarjoaa ammattilaisvoimin nuorille henkilökohtaista neuvontaa ympärivuorokautisesti. Palvelun kohderyhmänä ovat 15–25-vuotiaat peruskoulun tai muiden opintojen nivelvaiheessa olevat nuoret, jotka tarvitsevat tukea työnhaussa ja askeleissa kohti työtä tai koulutusta.

Suunta-palvelu käynnistettiin Sitran ja Pelastakaa Lapset ry:n kokeiluna osana Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjaa syksyllä 2013. Yhden luukun nuorten palvelulla on syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus ja siten myös taloudellista merkitystä yhteiskunnalle, ilmenee Nuorisotutkimusverkoston tutkimuksesta (Kokemuksia nuorten Suunta-ohjauksesta verkossa).

Pelastakaa Lapsilla on pitkä kokemus lasten ja nuorten kohtaamisesta verkossa. Suunta-palvelusta tulee kiinteä osa nuorille tarjoamaamme moniammatillista palvelukonseptia, ja se tuo lisää työkaluja auttaa nuoria heidän tulevaisuuttaan koskevissa tärkeissä kysymyksissä, sanoo verkkonuorisotoiminnan päällikkö Veera Uusoksa.

Nuorille suunnattavat palvelut istuvat hyvin verkkoon ja mobiiliin maailmaan, vaikka nuorten palveluissa työskentelevät eivät tähän saakka ole juuri uskoneet verkko-ohjauksen mahdollisuuksiin. Suunta-hanke on osoittanut, että nuorten palvelut tulee viedä sinne, missä nuoretkin ovat ja että verkkopalveluita tulee kehittää vuorovaikutteisiksi yhteydenottokanaviksi. Suunta-palvelun siirtyessä Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan, Sitra jatkaa Nuorten tilannekuva -hankekokonaisuutta, jossa kehitetään uusia matalan kynnyksen palveluita ja edistetään nuorten kanssa toimivien yhteistyötä syrjäytymisen ehkäisemisiksi.

Twitter: #Suunta, @Suunta_palvelu

Lisätietoja

Kimmo Haahkola, johtava asiantuntija, Sitra
kimmo.haahkola@sitra.fi, 050 380 8603

Veera Uusoksa, projektipäällikkö, Pelastakaa Lapset ry
veera.uusoksa@pelastakaalapset.fi, 050 433 1397

Mistä on kyse?