archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Positiivinen muutos työpaikoilla on mahdollista

Suomalainen työelämä on mainettaan parempaa. Monet työyhteisöt kehittävät toimintatapojaan keskellä työelämän murrosta ja ne ovat myös valmiita jakamaan osaamistaan muille.

Julkaistu

Tämä kävi ilmi tänä keväänä, kun viimeisen kerran jaettavaa työelämäpalkintoa tavoitteli peräti 99 mainiota hakijaa. Hakijoiden joukosta valittiin yhdeksän työpaikkaa, jotka sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila palkitsi 9. toukokuuta Helsingissä järjestetyssä palkintotilaisuudessa.

10 000 euron tunnustuspalkinnon saivat Anninpirtti, Sastamalasta, Tupahoiva Oy, Sastamalasta ja Mustijoen perusturva, Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu. 15 000 euron palkintosumman saivat Maustaja Oy, Pyhännältä, Etelä-Karjalan pelastuslaitos, Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Sulkavalta, Skanska Oy, Tampereen yksikkö, Turun yliopisto ja Joensuun kaupunki.

Tilaisuudessa palkittiin myös yleisöäänestyksessä innostavimmaksi valittu Joensuun kaupunki, joka on koulutuksen ja aktiivisen viestinnän avulla onnistunut sitouttamaan esimiehet ja koko henkilöstön yhteiseen kehittämistyöhön. Ohjenuorana on ajatus: yhdessä olemme vahvempia ja jaksamme paremmin. ”Ruisleipää ja sirkushuveja” kiteyttää työn ja virkistystoiminnan vuorottelun tärkeyden.
Yleisöäänestyksen suosikki sai vielä 10 000 euron bonuksen. Työelämäpalkinnon saajien käytännössä hyviksi havaitut opit on koottu kaikkien hyödynnettäviksi verkkosivuille.

Nyt palkittuja työpaikkoja yhdistää se, että niissä on haluttu tehdä asioita aiempaa paremmin. Henkilöstöllä on lupa ja vastuu toimia parhaalla tavalla ja toteuttaa ideoitaan ja yrityksen johto on antanut vahvan tukensa ja luottamuksensa kehittämistyölle. Muutos on saatu aikaan yhdessä. Kehittämistä on ohjannut enemmin ajatus ”antakaa mennä” kuin ”ei siitä kuitenkaan mitään tule”.

Työelämäpalkinto jaetaan nyt viimeisen kerran, kun määräaikaisen rahaston varat on jaettu tunnustuspalkintona ansioituneille työelämän edistäjille. Ensimmäisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2008 ja se on myönnetty neljä kertaa. Työelämä palkinnon myöntää Työelämäpalkinnon rahasto. Rahaston ovat perustaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra. Työsuojelurahasto osallistuu palkittavien valintaan. Palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Mistä on kyse?