archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Reseptejä työelämän uudistamiseen – Työelämäpalkinnon finalistien opit

Tänä keväänä viimeisen kerran jaettavaa työelämäpalkintoa tavoitteli 99 mainiota hakijaa. Finaaliin valittiin yhdeksän työpaikkaa, joiden keinot on koottu työelämän uudistamisen resepteiksi. Tutustu, poimi hyvät opit työpaikallesi ja äänestä suosikkiasi 3.5. mennessä.

Julkaistu

Palkittavilla työpaikoilla on yhdessä muokattu työtä ja työtapoja tuloksellisempaa ja työkykyä tukevaan suuntaan. On otettu käyttöön rohkeita avauksia aina älyvaipoista kokkien laulutuokioon tai ostettu työmatkoja varten matkailuauto. Johto on laittanut itsensä peliin hyppäämällä viemärikaivantoon tai osallistumalla hoitotyöhön. Työntekijät ovat joustaneet työaikajärjestelyissä ja esimiehet tarjonneet mahdollisuuden itsenäiseen työvuorosuunnitteluun. Johtolauseena on ollut ennemminkin ”antakaa mennä” kuin ”ei siitä kuitenkaan mitään tule”.

Finaaliin valitut työpaikat ovat koonneet omat oppinsa työelämän uudistamisen resepteihin:

 • Anninpirtti, Sastamala – Toimintatapoja muuttamalla tyytyväiset asukkaat ja jaksava henkilöstö
 • Tupahoiva Oy, Sastamala – Työtä tunteella ja taidolla
 • Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu – ”Mäntsälän ihme” – Suomen lastensuojelua pelastamassa
 • Maustaja Oy, Pyhäntä – Työhyvinvointi tukee parhaimmillaan tuotannon kehittämistä
 • Etelä-Karjalan pelastuslaitos – Paikallisella sopimisella parempaa pelastustyötä
 • Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Sulkava – Työhurjuutta, rohkeasti yhdessä
 • Skanska Oy, Tampere – Yhteistyötä ja oppeja yli useamman sukupolven ja organisaation
 • Turun yliopisto – Hyvinvoivasta yliopistoyhteisöstä hyvinvointia yhteiskuntaan
 • Joensuun kaupunki – Työhyvinvointiin tarvitaan ruisleipää ja sirkushuveja

Työelämäpalkinnon rahasto myöntää tunnustuspalkinnon työpaikoille, joiden toimintatavat ovat edistäneet elinikäistä oppimista, osaamisen kehittämistä, työssä jaksamista ja siten pitkiä työuria. Yhdeksän finalistia palkitaan 9.5. järjestettävässä Tahdonvoimaa työhyvinvointiin -tapahtumassa. Yhden tunnustuspalkinnon arvo on enintään 30 000 euroa. Yleisöllä on nyt mahdollisuus äänestää innostavinta reseptiä ja työpaikkaa, jolle myönnetään 10 000 euron lisätunnustus. Yleisöäänestys on auki 20.4.-3.5.

”Työelämäpalkinnon teemana on tänä vuonna tahdonvoima, jota tarvitaan jotta, työyhteisöt löytävät parhaat tavat toimia keskellä työelämän murrosta. Kenellä on paras työelämän uudistamisen resepti? Tutustu resepteihin, poimi hyvät keinot omaan työyhteisöösi ja äänestä omaa suosikkiasi. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa!”, kannustaa Päivi Sillanaukee, kansliapäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö, Työelämäpalkinnon rahaston johtoryhmän jäsen.

Työelämäpalkinnon rahasto

Työelämäpalkinnon rahaston ovat perustaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra, ja siihen kuuluu myös Työsuojelurahasto. Rahaston alkupääoma oli 300 000 euroa. Sitä ovat kartuttaneet yhtä suurilla osuuksilla Sitra ja sosiaali- ja terveysministeriö, joka osoitti tähän tarkoitukseen Carl Bertelsmann -säätiön Suomelle myöntämän 150 000 euron tunnustuspalkinnon. Rahaston varat käytetään vuoden 2017 loppuun mennessä. Palkinnon myöntää Työelämäpalkinnon rahasto ja palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Palkinto on myönnetty neljä kertaa ja sen ovat saaneet:

 • 2008 professori Juhani Ilmarinen
 • 2010 Ruoka-Saarioinen Oy:n Saarioisten Sahalahden tehdas sekä Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen liitto ry yhdessä
 • 2013 Berner Oy
 • 2015 Pipelife Finland Oy ja Kankaanpään kaupunki

#työelämäpalkinto #tahdonvoima

Mistä on kyse?