archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra aloittaa kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksen

Julkaistu

Mikko Kosonen: ”Talous on keskeinen väline, jonka avulla tulee sekä tavoitella ihmisten hyvinvointia että sopeuttaa toimintamme maapallon kantokyvyn rajoihin. Tämä on nyt käynnistettävän Sitran uuden talouspolitiikan koulutuksen viitekehys. Meidän on löydettävä tavat rakentaa Suomea kestävästi yli sukupolvien.”

 Suomen itsenäisyyden juhlarahasto alkaa toukokuussa järjestää Suomen päättäjille talouspoliittista koulutusta lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Presidentti Sauli Niinistö ja yliasiamies Mikko Kosonen avasivat Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutuksen keskiviikkona juhlaseminaarilla Finlandia-talossa Helsingissä.

”Olemme viime vuosina saaneet lukuisia pyyntöjä käynnistää kurssitoiminta uudelleen. Sitran erityisinä vahvuuksina talouspoliittisen koulutuksen järjestämisessä ovat laaja yhteiskunnallinen verkottuminen, vahvasti tulevaisuussuuntautunut toiminta sekä poikkiyhteiskunnallinen ja verkostoja rakentava lähestymistapa”, sanoi Kosonen seminaarissa pitämässään puheessa.

Kestävän talouspolitiikan johtamiskurssien tarkoituksena on tarjota tietoa ja tuoreita näkökulmia talouden ongelmiin ja toimintaympäristön muutoksiin. Erityistä huomiota kurssilla kiinnitetään siihen, miten kestävän kehityksen ja ihmiskeskeisyyden näkökulmat voidaan huomioida taloudellisessa päätöksenteossa. Sitra on kouluttanut Suomeen talouspolitiikan osaajia vuosina 1977–2005 ja järjestänyt tuona aikana 63 kurssia, joille on osallistunut lähes 2000 talouspolitiikan vaikuttajaa. Kun aikaisemmin Sitran talouspolitiikan kursseilla keskiössä olivat yhteiskunnan lähivuosien tarpeet, nyt kurssien tavoitteena on löytää tavat rakentaa Suomea yhteistyössä kestävästi yli sukupolvien.

Ensimmäinen Kestävän talouspolitiikan johtamiskurssi alkaa 14. toukokuuta. Kurssilaisten joukossa on muun muassa kansanedustajia, toimitusjohtajia, kaupunginjohtajia ja päätoimittajia. Kurssin luennoijat ovat suomalaisen talouspolitiikan huippunimiä, joiden joukossa on muun muassa Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman, kansanedustaja ja yhteiskuntatieteilijä Osmo Soininvaara ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen erityisasiantuntija, dosentti Markku Wilenius.

 Uutena yhteistyöavauksena kestävyyden parantamiseksi Sitra kertoi keskiviikkona myös valmistelevansa yhteistyöelimen perustamista Suomen kaivosteollisuuden tervehdyttämiseksi. Tämä aloite pohjautuu suoraan elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren toimintaohjelman suositukseen.

”Suomessa tarvitaan nyt kipeästi avointa vuorovaikutusta eri elinkeinojen edustajien ja ympäristöjärjestöjen kanssa. Kaivosalan on mahdollista parantaa toimintatapojaan saavuttaakseen kestävän kehityksen edelläkävijät maailmalla”, Kosonen sanoi.

Mikko Kososen puhe avajaistilaisuudessa (PDF)

Painokelpoisia kuvia:

Mikko Kosonen, yliasiamies
Eeva Hellström, koulutuksesta vastaava johtava asiantuntija

Mistä on kyse?