uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Sitra etsii edelläkävijöiden ratkaisuja uudelle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle – hae mukaan! 

Ehdota listalle oman organisaatiosi mielenkiintoista, dataa reilusti hyödyntävää tuotetta tai palvelua tai vinkkaa meille tuntemastasi kiinnostavasta ratkaisusta. Tarkoituksena on levittää listan avulla tietoa hyvistä ratkaisuista ja innostaa muita kehittämään dataan pohjautuvaa uutta toimintaa. Haku päättyy 12.6.2023. 

Kirjoittaja

Johanna Kippo

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Onko organisaatiossasi kehitetty tuote tai palvelu, jossa dataa on hyödynnetty kekseliäästi ja vaikuttavalla tavalla? Onko ratkaisusta ollut konkreettista hyötyä laajemmin? Hyöty on voinut näkyä vaikkapa yrityksen toimitusketjun hallinnassa, kunnan tai hyvinvointialueen toiminnassa, rakennusten energiaoptimoinnissa tai monessa muussa uudistuksessa. 

Osallistu Datatalouden kiinnostavimmat ratkaisut -hakuun!

Etsimme listalle reilun datatalouden mukaisia edelläkävijäratkaisuja eli tuotteita, palveluja ja toimintamalleja, joissa dataa hyödynnetään vaikuttavalla ja reilulla tavalla.   

”Datataloudessa piilee suomalaisille yrityksille miljardiluokan bisnes ja avaimet esimerkiksi vihreään siirtymään. Datatalous ja datan jakamisen tarjoamat mahdollisuudet ovat aiheina kuitenkin monimutkaisia. Haluamme löytää edelläkävijäratkaisuja ja kertoa niistä, jotta muutkin voisivat innostua kehittämään dataan pohjautuvaa uutta liiketoimintaa sekä käynnistää kokeiluja”, kertoo projektijohtaja Laura Halenius Sitrasta. 

Sitra on aiemmin koostanut huippusuosittuja Kiertotalouden kiinnostavimmat -listoja, jotka ovat auttaneet eri toimijoita hahmottamaan kiertotalouden liiketoimintaa, yrityskenttää ja mahdollisuuksia. Datalousratkaisujen lista koostetaan nyt ensimmäistä kertaa. 

Datan tuomat hyödyt esiin

Data on nopeasti lisääntyvä raaka-aine, joka tarjoaa mahdollisuuksia talouden ja yhteiskunnan uudistamiseen. Hyvät datavarantomme kannattaa valjastaa hyötykäyttöön, jotta data ja siitä jalostettu tieto voivat vauhdittaa Suomen taloutta, yritysten kilpailukykyä, palvelukehitystä, hyvinvoinnin kasvattamista ja kestävyyskriisin ratkaisemista.

Sitra haluaa vauhdittaa jo etenevää datatalouskehitystä Suomessa kokoamalla listan ratkaisuista, jotka osoittavat datan tuomia hyötyjä. Listalle pyrkiviä ratkaisuja arvioidaan muun muassa niiden kiinnostavuuden, uutuusarvon, vaikuttavuuden ja skaalattavuuden mukaan. 

Lista tekee näkyväksi, minkälaisia mielenkiintoisia dataa hyödyntäviä tuote- tai palveluratkaisuja ja toimintamalleja Suomesta jo löytyy, miten dataa on niissä hyödynnetty oivaltavasti ja mitä hyötyjä uudet ratkaisut ovat tuoneet. 

“Haemme listalle erityisesti ratkaisuja, joissa dataa hyödynnetään ja yhdistetään uusilla tavoilla esimerkiksi organisaatio- ja toimialarajojen yli. Reilu datatalous laajenee näiden edelläkävijäyritysten ja muiden uranuurtajien inspiroimana. Haluamme haastaa suomalaiset yritykset ja organisaatiot kehittämään omia datavetoisia ratkaisujaan”, sanoo Halenius.  

Lista julki loppuvuodesta

Organisaatiot voivat hakea kehittämiään ratkaisuja listalle 12.6. asti hakulomakkeella verkossa. Sitralle voi myös vinkata kiinnostavia ratkaisuja.  

Sitra ja sen koolle kutsuma arviointiraati valitsevat noin 20-30 ratkaisua loppuvuodesta 2023 julkaistavalle listalle.  

Listan toivotaan hyödyttävän esimerkiksi liiketoiminnan ja julkisen sektorin kehittäjiä, datatalouden parissa työskenteleviä organisaatioita, oppilaitoksia, sijoittajia, työnhakijoita ja toimittajia. 

Valinnat listalle pääsevistä yrityksistä tekee asiantuntijaraati, johon kuuluu Sitran datatalouden asiantuntijoita ja muita riippumattomia datatalouden asiantuntijoita.  

Datatalouden kiinnostavimmat -lista on osa Sitran Datatalouden tiekartta -projektia, joka tuo eri tahoja yhteen tunnistamaan mahdollisuuksia dataan pohjautuvassa tulevaisuuden taloudessa. Sitra luotsaa datatalouden kansallista tiekarttatyötä, joka tarjoaa näkemyksiä muun muassa datapohjaisten liiketoimintamallien rakentamiseen ja datan hyödyntämiseen yhteiskunnan ja talouden kehittymiseksi. 

Tule kuulemaan lisää Datalouden kiinnostavimmat ratkaisut -hausta keskiviikkona 19.4. osana reilun datatalouden tiekartan julkistustapahtumaa. Ilmoittaudu mukaan. 

Lue myös 

Lue lisää hausta ja valintakriteereistä.  

Ehdota organisaatiosi dataa hyödyntävä ratkaisu listalle tai vinkkaa meille kiinnostava datatalouden ratkaisu.  

Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia Datatalouden kiinnostavimmat -listasta.  

Mistä on kyse?