archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra sijoittaa älykkäisiin sähköpalveluihin

Sähkön kulutusta tasaava uusi palvelu säästää yritysten kustannuksia, parantaa energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Suomessa sähkön kysyntäjoustopotentiaalin on arvioitu olevan jopa 10 prosenttia kokonaiskulutuksesta.

Julkaistu

Sähkön kulutusta tasaava uusi palvelu säästää yritysten kustannuksia, parantaa energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä. Suomessa sähkön kysyntäjoustopotentiaalin on arvioitu olevan jopa 10 prosenttia kokonaiskulutuksesta.

Sitra on sijoittanut yhdessä Syncron Tech Oy:n kanssa Sustainable Energy Asset Management osakeyhtiöön, SEAMiin. SEAM on sähkön älykkääseen kulutukseen erikoistunut palveluyhtiö, joka tarjoaa sähkön suurkuluttajille, kuten teollisuus- ja yritysasiakkaille, ratkaisun vähentää sähkön käyttöä silloin, kun se on kallista ja lisätä sitä silloin, kun se on edullista. Tämä pienentää asiakkaan sähkölaskua ja edistää teollisuuden muutosta kohti vähähiilisempää tulevaisuutta. SEAMin täysin automatisoitu ja reaaliaikainen palvelukonsepti on kansallisessa mittakaavassa ainutlaatuinen ja on jo herättänyt kiinnostusta Suomen ulkopuolellakin.

”Hyödyntämällä teollista internetiä ja sen päälle rakennettuja palveluja, asiakas voi saavuttaa sähkönhankinnassa välittömiä säästöjä. Kuluneena talvena olemme päässeet asiakaskohteissa jopa 25 prosentin kuukausisäästöihin leudosta talvesta ja matalasta sähkön hinnasta huolimatta. Palvelu toimii erittäin hyvin silloin, kun hintavaihtelut ovat suuret. Automatisoiduilla ja reaaliaikaisilla ratkaisuilla mahdollistetaan se, että säästötoimenpiteet eivät häiritse varsinaista liiketoimintaa ja niistä saadaan täysi hyöty irti sähkömarkkinoilla”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jukka-Pekka Häkli.

SEAM ohjaa sähkönkulutusta teknologian avulla leikkaamalla kulutusta hintapiikkien aikana, siirtämällä kulutusta kalliiden hintojen tunneilta halvempien hintojen tunneille, vähentämällä kokonaiskulutusta ja käyttämällä kysyntäjoustot hyödykseen sähkönhankinnassa. Älykkään sähkönkulutuksen tehokas hyödyntäminen vaatii sekä teknologiaratkaisun että jatkuvan kaupankäyntivalmiuden sähköverkkoon. SEAMin palvelu kattaa nämä molemmat. Asiakkaalle investointi on hyötyihin nähden edullinen ja se pohjautuu luotettavaan, jo teollisuuden käytössä olevaan teknologiaan. Investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin vuodessa.

SEAMin palvelun avulla asiakas säästää energiakustannuksissa ja parantaa energiatehokkuuttaan. Sähkönkäyttäjä ei ole kuitenkaan ainoa kysyntäjoustosta hyötyjä. Myös sähkönmyyjä voi optimoida omaa sähkönhankintaansa ja välttää hintapiikkituntien aiheuttamat kustannukset. Yhtenä hyötyjänä on myös ympäristö, sillä kulutushuippujen tuotanto katetaan tyypillisesti hyötysuhteeltaan heikolla huippuvoimalla, kuten kaasuturbiineilla, jotka käyttävät fossiilisia polttoaineita.

”Sijoitus SEAMiin edistää osaltaan teollisuuden tavoitetta kohti vähähiilisempää tulevaisuutta ja sopii siten erinomaisesti myös Sitran tavoitteisiin”, toteaa johtava asiantuntija Jukka Aaltonen Sitrasta.

Tulevaisuuden sähkömarkkinoilla sähkön kysyntäjouston merkitys tulee kasvamaan, koska joustamattoman tuotannon, kuten ydinvoiman ja uusiutuvan energian, kasvava tarjonta lisää sähkön hinnan vaihteluita. Esimerkiksi Tanskassa sähkön hinta on joinakin tuulisina päivinä kääntynyt hetkittäin jopa negatiiviseksi, koska sähköä on hankala varastoida kannattavasti. Suomessa sähkön kysyntäjoustopotentiaalin on arvioitu olevan 500−1 300 MW. Soveltuvaa kulutusta on arviolta 10 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Mistä on kyse?