uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitran sääntökirja tarjoaa raamit yrityksille datan nykyistä helpompaan ja turvallisempaan jakamiseen

Uudistunut Reilun datatalouden sääntökirja tarjoaa työkaluja verkostoille, joissa yritykset ja muut organisaatiot voivat jakaa dataa ja luoda uusia palveluita. Versio 2.0 täydentyi tietoturvaan liittyvällä osiolla.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Datan jakaminen yritysten kesken on arkipäivää ja sen avulla tuotetaan monenlaisia palveluita. Datan hyödyntäminen reilulla tavalla on osa vastuullista liiketoimintaa ja edellyttää yhteisiä pelisääntöjä.

Sitran Reilun datatalouden sääntökirja sisältää sopimuspohjat ja työkaluja dataa jakavan verkoston rakentamiselle. Sääntökirjaan on koottu oikeudelliset, liiketoiminnalliset, tekniset ja hallinnolliset säännöt sekä eettiset ohjenuorat, joita organisaatiot noudattavat dataa jakavassa verkostossa.

Sääntökirja koostuu muun muassa mallisopimuspohjista, joukosta kontrollikysymyksiä ja käytännesäännöstön luonnoksesta, joiden avulla dataverkostolle voi laatia oman sääntökirjan.

Sääntökirjan tuore versio sisältää aiempaa tiiviimmän tietoturvaosion, jonka avulla verkostot voivat luoda tietoturvaprosessin datan jakamiseen. Lisäksi luettavuutta ja käytettävyyttä on parannettu saadun palautteen mukaisesti. Tarjoamalla käytännön työkaluja dataa jakaville toimijoille Sitra haluaa vauhdittaa reilua datataloutta”, sanoo johtava asiantuntija Juhani Luoma-Kyyny Sitrasta.

Sitra julkaisi Reilun datatalouden sääntökirjan ensimmäinen version vuonna 2020 ja sitä on täydennetty useaan otteeseen. Taustalla on Sitran pitkäjänteinen työ reilun datatalouden saralla sekä laaja joukko yritysten ja muiden organisaatioiden asiantuntijoita, jotka ovat antaneet arvokkaan panoksensa sääntökirjan hyväksi.

Tuorein versio on tuotettu osana Sitran reilun datatalouden hankkeita. Se on käytännön työkalu edelläkävijäyrityksille, jotka kehittävät liiketoimintaansa datan avulla ja luovat uusia reilun datatalouden mukaisia tuotteita ja palveluja.

Sääntökirjan versio 2.0 julkaistiin englanniksi syyskuussa 2022 ja suomeksi joulukuussa 2022 sekä ranskaksi kesäkuussa 2023.

Päivitetty 8.12.2022: lisätty linkki suomenkieliseen julkaisuun.
Päivitetty 15.6.2023: lisätty linkki ranskankieliseen versioon.

Mistä on kyse?