uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitra valittu toteuttamaan Tulevaisuuden esineet -näyttely Designmuseoon

Sitran Tulevaisuuden esineet -näyttelyehdotus on valittu voittajaksi Designmuseon avoimessa haussa. Haussa etsittiin ehdotuksia teemalla tieto. Näyttely pohjaa Sitran heikot signaalit -työlle.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Designmuseossa neljättä kertaa toteutettu Design Club Open Call -näyttelyhaku etsi ehdotusta, joka katsoo aihetta tieto muotoilun linssin läpi. Tulevaisuuden esineet -ehdotus valikoitui voittajaksi lähes 40 hakemuksen joukosta. Kansainvälisen haun kautta saatiin ehdotuksia useasta eri maasta, Suomen lisäksi myös Italiasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta. Näyttely avautuu Helsinki Design Weekille 9.9.2022.

Tulevaisuuden esineet -näyttely pohjaa Sitran tammikuussa 2022 julkaistavaan Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu yllättäviä ilmiöitä sekä hahmoteltu niiden mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa.

“Tulevaisuuden esineet ja asiat ovat kiehtova työkalu tulevaisuusoletuksien haastamiseksi ja ajattelun avartamiseksi. Tyypillisesti tulevaisuusajattelu saattaa näyttäytyä etäisenä, mutta esineiden ja näyttelyn avulla pääsemme elämyksellisyyden ja arkikokemusten äärelle. Projekti on kiinnostava myös siksi, että harvoin tulevaisuusajattelu ja muotoilu kohtaavat näin isosti ja kunnianhimoisesti,” Christopher Rowley Sitrasta kertoo.

Tulevaisuuden esineet -näyttelyssä olevien esineiden suunnittelu toteutetaan spekulatiivisen yhteismuotoilun prosessina: kevään 2022 aikana Sitra järjestää yhteistyössä Designmuseon kanssa työpajojen sarjan, jossa kuvitellaan erilaisia maailmoja ja yhteismuotoillaan niihin sijoittuvia esineitä ja asioita muotoilijoiden kanssa.

Helmikuussa verkossa järjestettävään työpajaan on tervetullut osallistumaan kuka tahansa tulevaisuuksista kiinnostunut. Myös näyttelyn aikana yleisöllä on mahdollisuus keskustella toisenlaisista tulevaisuuksista näyttelyn ja tulevaisuuden esineiden äärellä.

Tulevaisuuden esineet -näyttely on esillä Designmuseon galleriassa 9.9.2022-8.1.2023.

Sitran kaikille avoin Tulevaisuuden esineet -työpaja järjestetään 8.2.2022 verkossa, ilmoittautuminen alkaa tammikuussa.

Lue lisää: Heikot signaalit -sivusto

Lue lisää: Design Clubin Open Call

Mistä on kyse?