uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Suomessa voi luottaa toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan, mutta maailman turvallisuus huolettaa – Presidentti Stubb kuuli yläkoululaisten ajatuksia turvallisuudesta

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja yhdeksäsluokkalaiset kävivät keskustelun turvallisuudesta, kun presidentti vieraili Vesalan peruskoulussa Itä-Helsingissä. Keskustelun pohjaksi nuorten näkemyksiä oli kartoitettu digitaalisella Polis-osallistumisalustalla.

Kirjoittaja

Ilari Lovio

Asiantuntija, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Julkaistu

Yhdeksäsluokkalaiset jakoivat ajatuksiaan presidentille turvallisuudesta ja siitä mitkä asiat vaikuttavat nuorten turvallisuudentunteeseen maanantaina 26.5. Keskustelussa käsiteltiin niin oman asuinympäristön kuin laajemmin koko Suomen turvallisuutta. Tuoreiden tutkimusten mukaan nuorten tulevaisuususko ja turvallisuudentunne ovat heikentyneet.

Sitran Suomeen tuoman Polis-alustan on tarkoitus mahdollistaa rakentava yhteiskunnallinen keskustelu. Nuorten verkkokeskustelu toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Ennen kouluvierailua yläkoululaisten näkemyksiä oli kartoitettu digitaalisella Polis-alustalla. 167 nuorta viidestä helsinkiläisestä yläkoulusta kertoi ajatuksistaan turvallisuuteen liittyen vastaamalla väitteisiin ja lisäämällä keskusteluun omia näkökulmiaan.

”On hienoa, että presidentti haluaa myös nuorten ääntä turvallisuuskeskusteluun, joka jää helposti päättäjien ja harvojen asiantuntijoiden omaksi aiheeksi. Näin voidaan lisätä päättäjien ymmärrystä siitä, mitkä teemat ovat nuorille merkittäviä”, sanoo Vesalan peruskoulun rehtori Niina Halonen-Malliarakis.

Kuva: Emmi Syrjäniemi / Tasavallan presidentin kanslia

Nuorten mielestä Suomessa on varauduttu hyvin erilaisiin kriiseihin

Presidentin vierailua pohjustanut nuorten Polis-keskustelu tarjoaa tietoa siitä, mistä turvallisuusasioista nuorilla on hyvin yhteneväinen käsitys ja missä näkemykset taas eroavat.

Polis-keskusteluun osallistuneita nuoria yhdisti melko laajasti näkemys siitä, että Suomessa voi luottaa toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Samoin nuoret olivat sitä mieltä, että Suomessa on varauduttu hyvin erilaisiin kriiseihin. Suomen vahvuutena nähdään yhdessä toimiminen vaikeina aikoina.

Synkempää kuvaa ajasta piirtää se, että Polis-keskusteluun osallistuneista nuorista puolet (49 %) vastasi olevansa huolissaan Euroopan turvallisuudesta.

Polis-keskustelut ja niitä syventävät dialogit päättäjien kanssa voivat olla yksi askel nuorten tulevaisuususkon rakentamisessa

Kansainvälisen turvallisuustilanteen lisäksi keskustelussa nousi esiin näkökulmia esimerkiksi Helsingin kaupunkitilan turvallisuudesta ja teknologian kehityksestä. Mielipiteet siitä, pitäisikö kaupungin turvallisuutta vahvistaa lisäämällä vartijoita tai muodostaako tekoäly tulevaisuudessa turvallisuusuhan, jakoivat nuoria kuitenkin voimakkaammin.

Kuva: Emmi Syrjäniemi / Tasavallan presidentin kanslia

Kolme mielipiteiltään eroavaa ryhmää

Nuoret jakautuivat Polis-keskustelussa turvallisuutta koskevien mielipiteidensä perusteella kolmeen ryhmään. Keskustelun analysoineet Sitran asiantuntijat nimesivät ryhmät turvallisuudestaan varmoiksi, turvallisuudesta huolestuneiksi ja maltillisiksi keskitienkulkijoiksi.

Turvallisuudestaan varmat pitävät monia teknologian kehitykseen tai ulkopolitiikkaan liittyviä turvallisuusuhkia lievempinä kuin muut. Ryhmään kuuluvat luottavat omaan pärjäämiseen kaupunkiympäristössä, eivätkä he kaipaa lisää vartijoita kauppakeskuksiin tai asemille.

”Tämä ryhmä nuoria näyttäytyi poikkeuksellisen itsevarmana. He eivät pitäneet myöskään tasa-arvoa niin tärkeänä asiana ja luottavat omaan medialukutaitoonsa disinformaation aikakaudellakin”, kertoo Sitran johtava asiantuntija Kirsi Hantula.

Turvallisuudesta huolestuneet näkivät taas muita enemmän uhkakuvia, jotka liittyvät yhtä lailla arkiturvallisuuteen kuin kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

”Julkisessa keskustelussa on juuri noussut esiin, miten nuorten hyvinvointi, turvallisuudentunne ja usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin uhkaa heiketä. Polis-keskustelut ja niitä syventävät dialogit päättäjien kanssa voivat olla yksi askel nuorten tulevaisuususkon rakentamisessa”, Hantula summaa.

”Suomesta pitäisi saada turvallisempi alue, esim. ettei tarvitse pelätä mennä kauppakeskuksiiin tai vähän sketsi alueisiin öisin.”

Nuoren lisäämä väite Polis-keskustelussa

Sitra pyrkii kehittämään nyt toteutetun keskustelun pohjalta toimintamallin, jolla päättäjät voisivat parantaa tilannekuvaansa nuoria kuulemalla.

Laajempi analyysi nuorten turvallisuusaiheisesta Polis-keskustelusta: Mitä ajattelet turvallisuudesta, yläkoululainen? – Analyysi Polis-alustalla käydystä keskustelusta

Mistä on kyse?