archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomesta kestävien urheilutapahtumien pioneeri

Suomalaiset järjestävät yhä kestävämpiä urheilutapahtumia. Sitra ja Suomen Olympiakomitea kirittävät urheiluseuroja ottamaan askeleen edemmäs Urheilun ympäristövastuu -verkoston ja Ympäristövastuullisen seuran työkalupakin avulla.

Julkaistu

Tasan kaksi vuotta sitten lähes kaikki maailman maat sitoutuivat ratkomaan ilmastokriisiä. 12. joulukuuta 2015 allekirjoitettu Pariisin ilmastosopimus pyrkii rajaamaan ilmaston lämpenemisen alle 1,5 asteeseen. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitsemme uusia kiertotalousratkaisuja ja kestävyysajattelun juurruttamista koko yhteiskuntaan.

Suomen Olympiakomitea ja Sitra kutsuvat nyt urheiluseurat ottamaan yhdessä kopin maapallon kantokyvystä.

Tarkoituksena on perustaa Urheilun ympäristövastuu -verkosto, joka kokoaa yhteen urheilun ja ekologisen kestävyyden asiantuntijoita.

”Hyviä toimintamalleja kestävästä tapahtumajärjestelystä löytyy jo. Nyt on aika ottaa opit laajempaan käyttöön ja löytää uusia, rohkeita ratkaisuja yhteistyön kautta”, kertoo Sitran kiertotalouden johtava asiantuntija Nani Pajunen.

Verkoston lisäksi Suomen Olympiakomitea ja Sitra kokoavat urheiluseuroille kattavan ja käytännönläheisen Ympäristövastuullisen seuran työkalupakin, jonka avulla urheiluseurat voivat lähteä rakentamaan kestävämpää urheiluseuran arkea sekä pienillä että suurilla teoilla.

”Työkalupakin tavoitteena on rohkaista liittoja ja urheiluseuroja kehittämään ja kokeilemaan erilaisia toimintatapoja positiivisen viestin kautta sekä saada valmentajat ja juniorit mukaan ympäristötekoihin. Haluamme innostaa tekijät jakamaan omia fiksuja tekojaan,” kertoo Sitran kestävän arjen asiantuntija Sari Laine.

Lahden MM-kisojen ja Ekokompassi tapahtuman hyvät opit taustalla

Aiemmista urheilutapahtumista saadut hyvät kokemukset vaikuttavat verkoston perustamisen ja työkalupakin rakentamisen taustalla.

”Verkosto ja työkalupakki jatkavat johdonmukaisesti Lahden MM-kisoissa ja Ekokompassi tapahtuma -hankkeessa aikaan saatuja edistysaskelia sekä yhteistyötä urheilun ekologisen kestävyyden edistämiseksi,” kertoo Suomen Olympiakomitean yhteiskuntavastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola.

Hiihdon MM-kilpailujen 2017 järjestäjät Lahdessa toteuttivat yhteistyössä Sitran kanssa useita kokeiluja, joilla etsittiin uusia tapoja toteuttaa yleisötapahtumia kestävästi. Kisa-alueella muun muassa käytettiin vain uusiutuvaa energiaa, kaikki jätteet kierrätettiin ja vesipulloille löydettiin vaihtoehto kartonkipakkauksista.

Ekokompassi tapahtuma -hankkeessa (2015-2017) luotiin tapahtumille räätälöidystä ympäristöjärjestelmästä valtakunnallinen palvelu. Ekokompassi tapahtuma -ympäristöjärjestelmä sisältää 10 kriteeriä, joiden noudattamiseen tapahtuma tai tapahtumapaikka sitoutuu ja voi saada toimistaan sertifikaatin.

Edistääkö sinun urheiluseurasi kestävää kehitystä? Liity mukaan Urheilun ympäristövastuu -verkostoon ja tule mukaan rakentamaan Ympäristövastuullisen seuran työkalupakkia! Ota yhteyttä:

  • Nani Pajunen, johtava asiantuntija, Sitra, puh. +358 50 301 0742, nani.pajunen(at)www.sitra.fi
  • Sari Laine, asiantuntija, Sitra, puh. +358 40618 445, sari.laine(at)www.sitra.fi
  • Karoliina Ketola, yhteiskuntavastuun erityisasiantuntija, Suomen Olympiakomitea, puh. +358 40 5876650, karoliina.ketola(at)olympiakomitea.fi

Mistä on kyse?