archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomi ensi yrittämällä nollaenergiarakentamisen kärkikaartiin

Aalto-yliopiston tiimi saavutti hienosti viidennen sijan Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa Madridissa. Kilpailu on aurinkoenergiaan pohjautuvan energiatehokkaan rakentamisen kymmenottelu, jossa eri maiden yliopistot kilpailevat keskenään parhaan talon suunnittelussa. Sitran Energiaohjelma toimi Aalto-yliopiston tiimin päärahoittajana.

Kirjoittaja

Johanna Kirkinen

Johtava asiantuntija, ekologinen kestävyys, TkT, Avainalueratkaisut

Julkaistu

​Aalto-yliopiston tiimi saavutti hienosti viidennen sijan Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa Madridissa. Kilpailu on aurinkoenergiaan pohjautuvan energiatehokkaan rakentamisen kymmenottelu, jossa eri maiden yliopistot kilpailevat keskenään parhaan talon suunnittelussa. Helsingin olosuhteissakin nollaenergiatasoon yltävän Luukun suunnittelijatiimi jätti taakseen erittäin kovatasoisia tiimejä mm. Wuppertalin ja Berliinin yliopistoista.

Suomen joukkue saavutti huikeasti ensimmäisen sijan arkkitehtuuri-osakilpailussa. Aalto-yliopisto jakoi voittosijan kahden muun yliopiston kanssa – Universidad Politécnica de Cataluña sekä Virginia Polytechnic Institute & State University.

Luukku-talo sai myös hyvin pisteitä kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen, valaistuksen ja asuinmukavuuden sekä laitteiden ja toiminnallisuuden osioista. Kestävyys-osiosta Luukku-tiimille rapsahti myös Cervantez-erityismainita onnistuneesta tavoitteesta, jonka tiimi oli asettanut itselleen kilpailukriteerien ulkopuolella. Tosin päinvastoin kuin Don Quijote, Luukku-tiimi onnistui tämän tavoitteen saavuttamisessa, eli nollanergiatason saavuttamisessa Suomen olosuhteissa.

– Tämä on erittäin mittava projekti Aalto-yliopistolle, ja se on osoittanut yhteistyön voiman. Sen verran suuritöinen tämä projekti on ollut, että ilman Sitran ja muiden kumppaneidemme tukea ei siitä olisi tullut mitään, totesi Luukku-tiimin vetäjä, puurakentamisen professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta.

Kilpailun voitti Virginian teknillisen yliopiston lumenHOUSE, joka keräsi kokemusta jo viime vuoden kilpailusta. Katso tulostaulukko pisteytyksineen kilpailun verkkosivuilta.  

Monet Luukku-talossa vierailleista viihtyivät pitkään ja osoittivat ihailullaan, että nollaenergiatalosta voi tehdä korkealaatuisen ja kauniin.

– On mahtavaa huomata, että nuoret suunnittelijat jatkavat omalla työllään suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin voittokulkua maailmalla. Luukku on myös osoittanut, että eri alojen osaajien yhteistyöllä ja nykyteknologiaa hyödyntämällä pystytään tuottamaan toimivia nollaenergiaratkaisuja Suomenkin olosuhteisiin, riemuitsi asiantuntija Johanna Kirkinen Sitran Energiaohjelmasta, joka toimi kilpailutiimin päärahoittajana. 

Talojen toimintaa mitattiin kilpailupaikalla viikon ajan. Mittaukset antoivat melko totuudenmukaisen kuvan normaalista käyttötilanteesta, sillä talot suunnitelleet opiskelijat asuivat niissä kilpailun aikana kokaten, pyykkiä pesten ja tv:tä katsoen. Viikon aikana 190 000 vierasta ehti tutustua kilpailutaloihin.

Toisin kuin monet kilpakumppaneistaan, Luukku-taloa ei ole suunniteltu vain Madridin kilpailuolosuhteita varten. Aalto-yliopiston tiimi otti itselleen kunnianhimoisen tavoitteen luoda talo, joka Suomessa vastaa nollaenergiataloa ja Madridissa plusenergiataloa. Mittaukset todistivat Luukku-talon tuottaneen Madridissa aurinkoenergiaa lähes tuplasti energiantarpeeseensa nähden: viikon energian tuotto oli 590 kWh ja kulutus 290 kWh.

Solar Decathlon -hankkeeseen osallistuu opiskelijoita arkkitehtuurin laitoksen kansainvälisen Wood Program -koulutusohjelman lisäksi useilta Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun eri laitoksilta, taideteollisesta korkeakoulusta sekä kauppakorkeakoulusta. Luukun suunnitteluun osallistuneen tiimin työtä ohjaa LVI-tekniikan professori Kai Sirén Aalto-yliopiston energiatekniikan laitokselta. Katso lisätietoja suunnittelutiimistä http://www.sdfinland.com/team/team.html   

Luukku-talo palaa Suomeen heinäkuussa ja sitä testataan lähes vuoden ajan. Vuonna 2011 Luukku muuttaa Mäntyharjuun loma-asuntomessualueelle, jossa se myydään tarjousten perusteella.

Mikä on Solar Decathlon?

Solar Decathlon on kymmenottelu, jossa yliopistot ympäri maailmaa kilpailevat aurinkoenergiaa hyödyntävän nollaenergiatalon suunnittelusta. Kilpailun tavoitteena on lisätä tietoisuutta, rohkaista ja opettaa ihmisiä energiansäästön ja uusiutuvan energian hyödyntämisen mahdollisuuksista ja uusista teknologioista. Kilpailulla myös halutaan osoittaa, että aurinkoenergiaa hyödyntävissä rakennuksissa ei tarvitse tinkiä asumismukavuudesta eikä laadusta.

Kilpailulajeja on kaikkiaan kymmenen:

  • arkkitehtuuri
  • suunnittelu ja rakentaminen
  • aurinkoenergiajärjestelmät ja kuuma vesi
  • kilpailussa mitattu energiatase
  • valaistus ja asuinmukavuus
  • laitteet ja toiminnallisuus
  • kommunikaatio ja yhteiskunnallinen näkyvyys
  • kaupallistettavuus ja elinvoima markkinoilla
  • innovaatiot 
  • kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut. 

Tämänvuotinen kilpailu järjestettiin Madridissa Espanjassa. Solar Decathlon Europe 2010 oli ensimmäinen Euroopassa järjestetty, aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuuksia tutkiva energiatehokkuuden kymmenottelu. Kilpailu on järjestetty tätä ennen neljästi USA:n Washington D.C.:ssä, vuosina 2002, 2005, 2007 ja 2009. Seuraavat kilpailut järjestetään USA:ssa 2011 ja Espanjassa 2012.

Lisätietoja

professori Pekka Heikkinen, Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, arkkitehtuurin laitos, puh. 050 517 4727, etunimi.sukunimi @ tkk.fi

Tuula Laitinen, asiantuntija, viestintä ja verkostot, Sitran Energiaohjelma, puh. 050 3738 601, etunimi.sukunimi @ www.sitra.fi

Eeva Pitkälä, tiedottaja, Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, puh. 050 5121 565, etunimi.sukunimi @ tkk.fi  

 

Infonurkka

Nollaenergiatalo = rakennus tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin se kuluttaa

Plusenergiatalo = rakennus tuottaa vuositasolla enemmän energiaa kuin se kuluttaa 

Sitran Energiaohjelma  pyrkii parantamaan rakennetun ympäristön energiatehokkuutta, lisäämään suomalaisten energiatietoisuutta sekä luomaan energiamurroksesta uutta liiketoimintaa. Ohjelma hakee uusia innovatiivisia toimintamalleja ja teknologioita energiatehokkuuden parantamiseksi ja sijoittaa alalla toimiviin yrityksiin niiden kasvun ja kansainvälistymisen kiihdyttämiseksi.

Aalto-yliopisto on teknisten tieteiden, kauppatieteiden ja taideteollisen alan uusi monialainen tiede- ja taideyhteisö. Uusi yliopisto rakentuu suomalaisille vahvuuksille ja sen päämääränä on kehittyä omaleimaisena kokonaisuutena yhdeksi maailman kärkiyliopistoista. Aalto-yliopiston kulmakiviä ovat vahva opetus ja tutkimus. Perus- ja jatko-opiskelijoita uudessa yliopistossa on 20 000 ja henkilöstöä 4 500, joista professoreja noin 300. Vuoden 2009 yhteenlaskettu vuosibudjetti oli lähes 368 miljoonaa euroa. Vuonna 2009 kolmesta yliopistoista valmistui yhteensä lähes 1 567 maisteria ja 180 tohtoria. Alumneja on yhteensä 75 000.

Mistä on kyse?