uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Uudet tunnustukset kirittävät kiertotalouden liiketoiminnan arviointia

Laatukeskus ja Sitra ovat jakaneet ensimmäistä kertaa tunnustukset ja kunniamaininnat seitsemälle suomalaiselle kiertotalouden edelläkävijäyritykselle. Tunnustukset toimivat lähtölaukauksena kansainvälisten kiertotalouden liiketoiminnan arviointikriteereiden kehittämiselle.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Yritysten toimintatavat ja ansaintamallit muuttuvat kiertotalouden myötä – se tapa, millä ennen tehtiin tulosta, ei aina päde tulevaisuuden liike-elämässä. Sitra on kiertotalous-avainalueellaan vuosina 2015-19 edistänyt uuden talousmallin käyttöönottoa niin Suomessa kuin globaalistikin. Kiertotaloudessa yritysten ansaintalogiikka perustuu materiaalien ja tuotteiden kiertoon: esimerkiksi vuokrauspalveluihin tai tuotteiden huoltoon, uudelleenkäyttöön ja uudelleenvalmistukseen.

Työssä on ollut tavoitteena myös kehittää kiertotalouden liiketoiminnalle kriteeristöjä, ja nyt jaetut yritystunnustukset toimivat lähtölaukauksena kiertotalouden lisäämiselle osaksi kansainvälisesti hyväksyttyä laatujohtamisen EFQM-arviointimallia. Kriteeristön kehittämistä jatkaa Laatukeskus.

”Yritysten ansaintalogiikan muuttamisessa kiertotalouteen tarvitaan työkaluja, joiden avulla voidaan mitata kehitystä. Rakennamme kiertotalouden arviointikriteeristön osaksi EFQM 2020 -mallia, jonka pohjalta myös tunnustukset jaetaan jatkossa”, kertoo Laatukeskuksen toimitusjohtaja Tani Järvinen.

Taustalla Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista

Kiertotaloustunnustuksen saivat tänä vuonna:

  • 3 Step IT, liisaa toimistoelektroniikkaa organisaatioille
  • Neste, valmistaa jätteistä ja tähteistä dieseliä ja muoviratkaisuja
  • TouchPoint: valmistaa tekstiili- ja muovijätteestä työvaatteita

Kunniamaininnan vastaanottivat:

  • MaaS Global, tarjoaa liikkumispalvelua, jossa voi yhdistää joukkoliikenteen, taksit ja auton
  • Nokia, uudelleenvalmistaa ja kunnostaa käytettyjä elekroniikkalaitteita jälleenmyyntiin
  • Plan B From Outer Space Oy/RePack, tarjoaa uudelleenkäytettäviä postipaketteja palveluna
  • Swappie, korjaa ja myy eteenpäin käytettyjä älypuhelimia

Tunnustusten tämänvuotiset arviointikriteerit ovat perustuneet Sitran vuonna 2016 perustamaan Kiertotalouden kiinnostavimmat -listaan. Alun perin 19 yrityksestä miltei 130 yrityksen laajuuteen kasvaneen listan tarkoituksena on ollut esitellä Suomen inspiroivimmat kiertotalouden yritysesimerkit ja haastaa suomalaisyritykset vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin.

”Yritysten on päivitettävä toimintansa tukemaan ilmastonmuutoksen hillintää, mutta onneksi muutoksessa piilee uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Viime vuosien aikana yhä useammat suomalaiset yritykset ovat alkaneet kehittää liiketoiminnastaan kiertotalouden mukaista. Haluamme innostaa loputkin mukaan”, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Myös nyt jaettujen tunnustusten tavoitteena on lisätä kiertotalouden tärkeyttä yritysten keskuudessa, nostaa esiin menestyneitä yritysesimerkkejä ja kirittää yrityksiä panostamaan kiertotalouteen.

Arviointikriteerejä olivat kiertotalousratkaisun mielenkiintoisuus, vakiintuminen liiketoiminnaksi, vaikuttavuus kiertotalouden ja ympäristövaikutusten näkökulmasta, skaalattavuus sekä yrityksen vaikuttaminen arvoketjussaan ja verkostoissaan kiertotalouden edistämiseksi. Sitran ja Laatukeskuksen asiantuntijat arvioivat yritysten kiertotalousratkaisut yhdessä.

Sitran kiertotalouden asiantuntijat kutsuivat esiarvioinnin pohjalta reilut 20 suomalaista yritystä mukaan kisaan, pitkälti Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -listan yritysten pohjalta. Kaikkiaan 16 yritystä haki tunnustusta. Lue lisää tämän vuoden arviointikriteereistä Kiertotalouden kiinnostavimmat -listan sivuilta.

Mistä on kyse?