uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

Viisi syytä osallistua WCEFonlineen

Verkkoon siirtyvä maailman kiertotalousfoorumi WCEF tarjoilee tiukkaa asiaa talouden uudelleenkäynnistämisestä kiertotalouden ratkaisujen avulla.

Kirjoittajat

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Reetta Kohonen

Asiantuntija, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Vuosi 2020 on tuonut mukanaan muutoksia ja pakottanut sopeutumaan uuteen. Koronapandemia pyyhkäisi maailman yli, taloudelliset vaikutukset alkavat vasta valjeta. 

Nopea siirtymä kiertotalouteen Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous onkin nyt tärkeämpää kuin koskaan 

Muutoksia on kokenut myös maailman kiertotalousfoorumi WCEF 

Tapahtuma järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokonaan verkossa: WCEFonline sukeltaa siihen, miksi ja miten kiertotalous voi auttaa talouden uudelleenkäynnistämisessä ja resilienssin vahvistamisessa. 

Listasimme viisi syytä osallistua WCEFonlineen.

1. Kuulet, millaiset politiikka- ja rahoitustoimet vauhdittavat siirtymää kiertotalouteen

Yhteiskuntamme perustuvat yhä lineaariselle talousmallille, jossa tuotteet ja materiaalit hävitetään käytön jälkeen.  

Monen asian täytyy muuttua, jotta siirrytään kiertotalouteen, jossa tuotanto ja kulutus perustuvat omistamisen sijasta palveluihin. 

Muutos vaatii politiikkatoimia, joiden avulla esimerkiksi tuetaan kiertotalouden liiketoimintamalleja lineaaristen sijaan. Monet jo käynnistyneet ohjelmat, kuten EU:n European Grean Deal, ovat merkittävässä roolissa muutoksessa.  

Lisäksi tarvitaan rahoitusta ja rahoitusmallien muutosta, jotta kiertotalouteen siirrytään riittävän nopeasti. 

2. Kiertotalous syntyy vain yhteistyöllä

Kiertotaloudessa on kyse perustavanlaatuisesta muutoksesta siinä, miten yhteiskunta toimii. Siksi muutokseen tarvitaan mukaan kaikki toimialathallinnonalat ja valtiot. 

Uudet kumppanuudet ja verkostot auttavat jakamaan tietoa ja kehittämään kiertotalouden ratkaisuja. 

Tänä vuonna WCEFonline tarjoaa osallistujilleen myös verkostoitumissovelluksen, jonka avulla on mahdollista verkostoitua kiertotalousasiantuntijoiden kanssa ympäri maailman.

3. Näet ja kuulet, miltä kiertotalous näyttää eri puolilla maailmaa

Siirtymä kiertotalouteen tapahtuu eri tavoilla eri puolilla maailmaa. Kolme WCEFonlinen sessioista keskittyykin tiettyihin maantieteellisiin alueisiin ja niiden erityispiirteisiin: Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan. 

Sitran ja Euroopan komission järjestämä avaustapahtuma keskittyy reilua kiertotaloussiirtymää edistäviin politiikkatoimiin Euroopassa.  

Toinen sessio on omistettu Pohjois-Amerikan valmistukseen perustuvan ja resurssi-intensiivisen teollisuuden siirtymälle kiertotalouteen. 

Afrikkaa käsittelevässä ohjelmaosuudessa ääneen pääsevät vaikuttajat yritysmaailmasta ja päätöksenteosta. Aiheena on kiertotalous työkaluna reilun ja ilmastonmuutosta kestävän yhteiskunnan rakentamisessa.

4. Näistä asioista täytyy puhua juuri nyt

Koronaviruspandemia osoitti, että lineaarinen talousjärjestelmä pitkine tuotantoketjuineen on haavoittuva kriisitilanteessa. 

Koronan muuttamassa maailmassa yritysten kannattaakin pohtia, miten kiertotalous voi lisätä resilienssiä esimerkiksi paikallisten suljettuun kiertoon perustuvien tuotantoketjujen avulla.

5. Esittelemme vaikuttavia käytännön kiertotalousratkaisuja

Kiertotalous on jo todellisuutta. Monet yritykset pyörittävät kannattavaa kiertotalousliiketoimintaa eri puolilla maailmaa. 

Sitra on koonnut listan kiinnostavia ja vaikuttavia kiertotalousratkaisuja. Listan 39 ratkaisua näyttävät, mitä kiertotalous tarkoittaa käytännössä eri puolilla maailmaa.  

Ratkaisuja esitellään WCEFonlinessa ja ääneen pääsevät myös henkilöt ratkaisujen takana. 

WCEFonline tuo yhteen kiertotalouden osaajia ja huippupuhujia ympäri maailmaa sekä mahdollisuuden verkostoitua ja osallistua keskusteluihin paikasta riippumatta.  

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Jokainen sessio on katsottavissa kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen. 

Tutustu WCEFonlinen ohjelmaan. 

Ilmoittaudu mukaan. 

Mistä on kyse?