uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

WCEF2018: Suomi ja Japani sitoutuvat edistämään kiertotaloutta tulevilla puheenjohtajuuskausillaan EU:ssa ja G20:ssa

Japanilaiset ja suomalaiset ministerit näkivät kiertotalouden potentiaalin maailmantalouden uudistamisessa World Circular Economy Forumissa. Maailman johtava kiertotaloustapahtuma kokosi yli tuhat talouden uudistajaa Japanin Jokohamaan.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

WCEF2018-konferenssin päätöstapahtumassa Japanin varaympäristöministeri Tsukasa Akimoto totesi, että Japani tulee edistämään kiertotaloutta ottaessaan maailman 20 johtavan talousmahdin G20-ryhmän puheenjohtajuuden vuonna 2019.  

”Japani tulee nostamaan tämän foorumin viestiä esille lukuisissa kansainvälisissä konferenseissa, kuten Asia-Pacific 3R-foorumilla, YK:n ympäristökokouksessa UNEA-4 ja G20-maiden tapaamisissa, jonka puheenjohtajana toimimme ensi vuonna. Näin näytämme vahvaa johtajuutta kiertotalouteen siirtymisessä”, sanoi ministeri Akimoto WCEF2018:n päätöspuheenvuorossaan.  

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen totesi puhuessaan tapahtumassa medialle, että mailla on loistava tilaisuus Suomen EU-puheenjohtajuus- ja Japanin G20-puheenjouhtajuuskaudella edistää kiertotalousratkaisuja ja samalla taistella ympäristön tilan romahtamista ja ilmastonmuutosta vastaan. 

Maanantaina 22. lokakuuta Japanin ympäristöministeri Yoshiaki Harada ja Suomen ympäristöministeri Tiilikainen allekirjoittivat WCEF2018:ssa ympäristöyhteistyö-muistion, joka avaa ovia maiden tiiviimmälle yhteistyölle. 

Yhteistyön tärkeyttä painotti myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. ”Kiertotalous on teollisuuden vastaus ilmastonmuutostaisteluun”, sanoi Katainen. ”Julkinen sektori ei yksin pysty vastaamaan haasteeseen, vaan tarvitsee yksityisen sektorin toimijat mukaan.” 

WCEF2018 kokosi yli tuhat maailmantalouden uudistajaa yli 80 maasta Japanin Jokohamaan. Tapahtuma esitteli lukemattoman joukon maailman parhaita kiertotalousratkaisuja ja tarjosi alustan uusien ideoiden ja kumppanuuksien kehittämiseen. Tapahtuma keskittyi tällä kertaa laatimaan jaetun vision siitä, mitä kiertotalous vuoteen 2050 mennessä tarkoittaa. 

”Tarvitsemme jotain, mitä tavoittelemme, jotteivat tuntemattoman pelko ja muutosvastarinta rajoita meitä ja tekojamme”, totesi Sitran yliasiamies Mikko Kosonen avatessaan WCEF2018-tapahtuman.  

Tapahtuman teemat käsittelivät kiertotalouden taloudellisia hyötyjä ja reilua siirtymää uuteen talousmalliin, globaaleja arvoketjuja ja maailmankauppaa sekä liikennerevoluutiota ja kiertotalousratkaisuja, jotka vähentävät muovijätteen määrää. 

Kiertotalous kytkee irti resurssien käytön talouskasvusta ja lopettaa ylikuluttamiseen kannustavan tuhlailutalouden – aikakauden, joka on aiheuttanut ilmastonmuutoksen, hälyttävän suuren biodiversiteettikadon ja luonnonvarojen ylikulutuksen.  

”On tullut aika kohdata näiden kriisien syntipukit: jatkuvasti kasvava energian ja materiaalien kulutus sekä luonnonvarojen kestämätön käyttö. Sen sijaan, että yritämme vain lääkitä seurauksia, meidän pitää kohdistaa parantavat toimenpiteet kriisin todellisiin aiheuttajiin”, sanoo Mari Pantsar, joka johtaa Hiilineutraali kiertotalous -teemaa Sitrassa. 

World Circular Economy Forum on Sitran kansainvälinen aloite. Tämänvuotinen WCEF2018-tapahtuma on tuotettu yhdessä Japanin ympäristöministeriön kanssa ja järjestetty yhdessä valikoitujen kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Ensi vuonna WCEF2019 palaa takaisin Helsinkiin 3.-5. kesäkuuta 2019, ja vuoden 2020 tapahtuma järjestetään Kanadassa. 

Lue lisää tapahtumasta: www.wcef2018.com 

Mediayhteydet

presswcef2018@sitra.fi 

Veera Heinonen, viestintäjohtaja, puh. 050 372 5244 

Samuli Laita, viestintäasiantuntija, puh. 040 536 8650 

Lisätietoja tapahtumasta 

Hanna-Leena Ottelin, projektipäällikkö, WCEF2018, hanna-leena.ottelin@sitra.fi,
puh. 050 376 9499 

Lisätietoja Suomen kiertotaloustyöstä 

Mari Pantsar, johtaja, mari.pantsar@sitra.fi, puh. 050 382 0755

Kari Herlevi, projektijohtaja, kari.herlevi@sitra.fi, puh. ‭050 463 9397‬

Ota yhteyttä
Projektijohtaja, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut

+358 294 618 287

Mistä on kyse?