uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

WCEF2019 edistää oikeudenmukaisempaa ja osallistavampaa kiertotaloutta

3.–5. kesäkuuta Helsingissä pidettävä maailman kiertotalousfoorumi tähtää kiertotalouden nostamiseen seuraavalle tasolle. Tavoitteena on siirtyä globaalin kiertotalouden seuraavaan erään siten, että otetaan huomioon pohjoismaiset arvot, kuten yhteiskunnallinen tasa-arvo ja ympäristön suojelu. Näin kiertotalous olisi oikeudenmukaisempi ja osallistavampi ja siitä hyötyisivät sekä rikkaat että köyhät.

Kirjoittaja

Julkaistu

Sitra ilmoitti kolmannen maailman kiertotalousfoorumin ajankohdan Jokohamassa viime lokakuussa pidetyn menestyksekkään WCEF2018-tapahtuman jälkeen. Suomi ja Japani sitoutuivat Jokohamassa edistämään kiertotaloutta EU:n ja G20-maiden puheenjohtajuuskausillaan. WCEF2019 pidetään Suomen pääkaupungissa 3.–5. kesäkuuta. Tapahtumassa ennakoidaan Suomen tulevaa Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajuuskautta (heinäkuusta joulukuuhun 2019). 

”Kaikkialla maailmassa on määritelty loistavia kiertotalousratkaisuja, ja nyt on aika vauhdittaa niiden käyttöönottoa” sanoo Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar. ”Tämä pitää sisällään kiertotalousyrityksiin tehtävien investointien lisäämisen, uusien teknologioiden levittämisen ja käyttöönoton sekä merkittävät lainsäädäntömuutokset, jotta kiertotalous voi kukoistaa.” 

Kiertotalouden seuraavan erän painottaminen 

Vuoden merkittävimmässä tapahtumassa painotetaan vahvasti kiertotalouden seuraavaa erää ja vauhditetaan siirtymää. Tapahtumassa käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa kiertotalouden mahdollistavan liiketoimintaympäristön luominen, kiertotalouden rahoitus ja koulutus sekä kiertotalouden tuotteiden ja palveluiden kansainvälinen kauppa. 

WCEF2019-tapahtuman puhujat ovat maailman huippuja yritysjohtajina, poliittisina päättäjinä ja tutkijoina. Puhujina ovat muun muassa (tilanne 21.1.2019) Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva, Carlsberg-säätiön puheenjohtaja Flemming BesenbacherClosed Loop Partnersin pääjohtaja Kate Daly, Circularity Capitalin partneri Jamie Butterworth, Euroopan ympäristöviraston pääjohtaja Hans Bruyninckx sekä Sitran johtaja Mari Pantsar. 

Foorumi kokoaa yhteen noin 2 000 kiertotalousvaikuttajaa ympäri maailman jakamaan parhaita käytäntöjä ja vauhdittamaan siirtymistä globaaliin kiertotalouteen. WCEF2019-tapahtuman muita järjestäjiä ovat Euroopan investointipankki, Euroopan ympäristövirasto, Maailmanpankki, Nordic Innovation ja YK:n ympäristöohjelmaTapahtumassa tarkastellaan sitä, miten yritykset voivat hyödyntää uusia mahdollisuuksia ja saada kilpailuetua kiertotalousratkaisujen avulla, sekä sitä, miten kiertotalous edistää osaltaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. 

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra järjestää WCEF2019-tapahtuman yhteistyössä Climate-KICin, Ellen MacArthur Foundationin, Euroopan investointipankin EIB:nEuroopan komission, Euroopan ympäristöviraston, maa- ja metsätalousministeriön, Maailmanpankin, Nordic Innovationin, työ- ja elinkeinoministeriönulkoministeriön, YK:n ympäristöohjelman ja ympäristöministeriön kanssa. 

Kiertotalous ja World Circular Economy Forum 

  • Ensimmäinen World Circular Economy Forum järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2017, ja siellä kokoontui 1 600 osallistujaa lähes sadasta maasta. Sitra ja Japanin ympäristöministeriö isännöivät yhdessä lokakuussa 2018 Japanin Jokohamassa järjestettyä tapahtumaa. Vuonna 2019 WCEF on jälleen Helsingissä, ja 2020 foorumi järjestetään Kanadassa. 
  • WCEF-tapahtumassa tarkastellaan sitä, miten yritykset voivat hyödyntää uusia mahdollisuuksia ja saada kilpailuetua kiertotalouden ratkaisujen avulla, sekä sitä, miten kiertotalous edistää osaltaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. 
  • Kiertotalous on yrityksille uusi ajattelumalli, jossa tähdätään talouskasvuun uusien kestävien liiketoimintamallien avulla. Accenture (NYSE:ACN):n uuden tutkimuksen mukaan kiertotalous voi luoda vuoteen 2030 mennessä 4,5 biljoonan Yhdysvaltain dollarin taloudellisen lisätuotoksen. Tutkimuksessa määriteltiin kiertotalouden liiketoimintamalleja, jotka auttavat kytkemään irti talouskasvun luonnonvarojen kulutuksesta ja lisäämään kilpailukykyä. 
  • Suomen itsenäisyyden juhlarahastSitra nimettiin maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi sen voittaessa The Circular Awards -kilpailun vuonna 2018. Sitra palkittiin pioneerityöstään maailman kiertotaloussiirtymän vauhdittamisessa: https://www.sitra.fi/uutiset/sitra-palkittiin-maailman-johtavana-kiertotaloustoimijana-voitto-kuuluu-koko-suomelle/. 

Lue lisää tapahtuman verkkosivuilla osoitteessa www.wcef2019.com ja osallistu verkkokeskusteluun Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa @SitraFund ja tunnisteella #WCEF2019. WCEF lähetetään suorana live-lähetyksenä tapahtuman verkkosivuilla. Lisätietoa digitaalisesta osallistumisesta on saatavilla lähempänä tapahtumaa. 

Toimittajien akkreditointi WCEF2019-tapahtumaan alkaa keväällä 2019 osoitteessa www.sitra.fi/en/articles/wcef-media/ 

Lehdistökuvia Jokohamassa Japanissa viime vuonna järjestetystä tapahtumasta on osoitteessa www.flickr.com/photos/140833168@N04/sets/72157694472787670/ 

Mistä on kyse?