archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yritysjohtajat vaativat kunnianhimoisia tavoitteita ja pitkäjänteisiä säädöksiä

Sitra järjesti 17.7. SuomiAreenalla paneelikeskustelun aiheena "Ilmastonmuutos - maailman suurin bisnesmahdollisuus". Ympäristöasiat ovat panelistien mielestä jo menneet yritysten eloonjäämisstrategioihin, ja sama on käymässä cleantechille. Tulevaisuudessa vain cleantech-yritykset ovat kilpailukykyisiä.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitra järjesti torstaina 17.7. paneelikeskustelun Porin SuomiAreenalla aiheena ”Ilmastonmuutos – maailman suurin bisnesmahdollisuus”. Paneelissa mukana olleet yritysjohtajat peräänkuuluttivat energia- ja ilmastopolitiikkaan kunnianhimoisempia tavoitteita sekä rohkeasti asetettuja, pitkäjänteisiä säädöksiä. Hiilelle tarvitaan globaali hinta, sillä raha ohjaa yritysten päätöksentekoa.

Ympäristöasiat ovat panelistien mielestä jo menneet yritysten eloonjäämisstrategioihin, ja sama on käymässä cleantechille. Tulevaisuudessa vain cleantech-yritykset ovat kilpailukykyisiä. Kilpailussa on kyse siitä, kuinka hyvin pystymme yhdistelemään osaamistamme luodaksemme maailman tarvitsemia ratkaisuja. Edelläkävijät näkevät aidon bisnesmahdollisuuden ja muut tulevat perässä.

Panelistien mielestä sekä yritysten että poliittisten päättäjien pitäisi katsoa asioita pitkällä tähtäimellä.

”Cleantech määrittyy yrityksen prosessien kautta: mikä on merkityksellistä kyseiselle yritykselle. Jos cleantechiä ei integroida yrityksen kaikkiin prosesseihin, sen merkitys yritykselle jää pieneksi. Se, mikä on jossain vaiheessa joka tapauksessa edessä, on viisasta tehdä jo nyt,” totesi Outotec Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Korhonen paneelissa.

Korhonen vaati myös hiilelle hintaa globaalisti. Hiilelle tarvitaan hinta, sillä raha ohjaa investointeja ja päätöksentekoa. Toimenpiteiden kanssa ei voida kuitenkaan odottaa, vaan niitä pitää tehdä jo nyt, vaikkei yhteisiä tavoitteita olisikaan vielä saatu sovittua. Suomen pitää siksi olla aktiivisesti mukana EU:ssa sekä kansainvälisissä keskusteluissa. Esimerkiksi maat, kuten Kiina, eivät neuvottele EU:n kanssa, vaan yksittäisten maiden kanssa, joiden politiikkaan ja yrityksiin ne uskovat.

Kehityksestä ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston mukaan ilmastonmuutos alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että se koskettaa myös yritysten taloutta. Ei pelkästään hiilijalanjälki, vaan myös verojalanjälki on siksi tärkeä. Suomalaisilla yrityksillä on paljon puhtaisiin teknologioihin liittyvää osaamista, jota voi viedä maailmalle. Edelläkävijät näkevät näihin liittyvät bisnesmahdollisuudet ja luovat markkinat.

Panelistien mielestä suomalaiset yritykset ovat ottaneet ilmastonmuutoksen vakavasti. Kyse on myös laajemmin ympäristön puhtaudesta. Maapallon rajallisten resurssien käyttö täytyy tehdä suunnitelmallisesti ja viisaasti. Ne yritykset, jotka pystyvät muuntamaan liiketoimintansa vihreäksi, ovat tulevaisuudessa elinkelpoisia. Ministeri Haavisto kannustikin vanhoja yrityksiä uudistumaan ruskeista vihreiksi. Nyt on näytön paikka, jotta Suomesta saadaan cleantechin supervalta.

Sitran järjestämässä paneelikeskustelussa olivat mukana kehitys- ja omistajaohjausministeri Pekka Haavisto, NesteOilin toimitusjohtaja Matti Lievonen, Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen sekä Sitran johtaja Mari Pantsar-Kallio. Moderaattorina toimi Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari.

Pertti Korhonen toimii myös Sitran ja yritysten perustaman Climate Leadership Councilin hallituksen puheenjohtajana. Toiminnanjohtajana aloittaa syyskuun alussa Jouni Keronen, joka on toiminut myös Sitran vanhempana neuvonantajana. Yhdistyksen perusajatus on, että kannattava ja kestävä liiketoiminta on tehokkain keino vastata globaaleihin ympäristöhaasteisiin. Keskeisiä hankkeita ovat mm. pääkaupunkiseudun kehittäminen kansainvälisen luokan cleantech-referenssialueeksi sekä teollisuuden vähähiilisten tiekarttojen laatiminen ja toteutus.

Mistä on kyse?