artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Sinustako tulevaisuuden tiedekummi?

Sitran ja Heurekan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttely yllyttää tulevaisuuden arvokeskusteluun. Tulevaisuuden tiedekummit tukevat kummiluokkansa sukellusta tulevaisuuteen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Opettaja-lehden Ulla Ojala kirjoittaa Heurekan ja Sitran yhteisestä Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelystä lehden tuoreessa Opintoretket-liitteessä:

“Kuvittele itsesi vuoteen 2050. Tänä syksynä koulunsa aloittavat ovat silloin noin nelikymppisiä ja toisen asteen aloittaneet viisikymppisiä. Tänä vuonna kuusikymppisiään juhliva opettaja on silloin päälle yhdeksänkymppinen. Tiedämme, että maapallon kantokyvyn rajat alkavat tulla vastaan, teknologia tekoälyineen ja robotteineen kehittyy vinhaa vauhtia ja kansainvälinen politiikka on turbulenssissa.

Mutta miten tulevaisuudessa matkustamme, mitä syömme ja minkälainen luonto meitä ympäröi? Miten hoidamme terveyttämme ja missä käymme työssä vai käymmekö? Mitä meillä on edessämme?

– Kukaan ei sitä tarkalleen tiedä. On vain tarve keskustelulle, yhdessä ymmärtämiselle ja arvojen pohdinnalle, sanoo johtaja Päivi Hirvola tulevaisuustalo Sitrasta.”

Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden ja Sitran omien viisikymppisten kunniaksi rakennettu näyttely avattiin viime marraskuussa, ja tulevaisuutta pohditaan 13.1.2019 saakka.

“Kouluikäisiä koukutetaan visuaalisuudella, tarinallisuudella vuorovaikutteisuudella ja pelillisyydellä. Kävijä kohtaa uutta Jukolan kylää perustamassa olevat sisarukset – Simonen, Auvon, Ernan, Lauran, Tomaksen, Tinon ja Julian – aidon kokoisina. He ovat arvomaailmaltaan kukin hyvin erilaisia, joten heillä on myös erilaiset käsitykset siitä, millainen kylästä pitäisi tulla. Kävijät auttavat sisaruksia tekemään valintoja, jolloin jokainen joutuu pohtimaan omia arvojaan”, Opettaja-lehden Ojala jatkaa.

Kävijä voi esimerkiksi tähystää vieraslajikiikareilla Suomen luontoon ilmaantuneita eläinlajeja, ja pohtia Simonen kampaajatuolissa työelämän muutosta ja siihen liittyviä väliin vaikeitakin kysymyksiä. Auvo puolestaan haluaa rakentaa Jukolaan unelmien puupilvenpiirtäjän, ja kävijä voi rakentaa pilvenpiirtäjää palikoista ja samalla valita, mitä toimintoja hän pilvenpiirtäjäänsä haluaa. Sisarusten isomummo Suoma Jukola oli elämänsä ehtoopuolella hakkeroinut oman terveydenseurantalaitteensa, jossa mummolla oli terveysasioissa neuvova robottilääkäri, kunto-ohjelma ja lääkeannostelurobotti. Miksi mummo oli hakkeroinut laitteensa? Kävijä auttaa Tinoa löytämään vastauksen, ja saa samalla tietoa omasta arvomaailmastaan.

Näyttely virittää pohdintaan, eikä oikeita tai vääriä vastauksia ole – on vain erilaisia arvoja ja mielipiteitä.

Perusajatus on, etteä tulevaisuus ei tapahdu, vaan me rakennamme sitä tämän päivän teoilla ja valinnoilla. Näyttely inspiroi pohtimaan, millaista tulevaisuutta haluaa yhdessä rakennettavan.

Tiedekummi tarjoaa luokalle sukelluksen tulevaisuuteen

Lukuisat koululuokat ovat jo käyneet tulevaisuusnäyttelyssä, ja kokonaisuus kerää kiitosta monen ikäisiltä. Koulujen määrärahat kuitenkin ovat tiukassa, ja pääsymaksujen lisäksi jo matkustaminen on verrattain kallista. Kiinnostaisiko Sinua, yritystäsi tai organisaatiotasi ryhtyä tulevaisuuden tiedekummiksi koululuokalle tai esikouluryhmälle? Tiedekummina voit tarjota kummiluokallesi/luokillesi vierailun Heurekaan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyyn – matkoineen.

Tiedekummius on hieno tapa kannustaa aktiiviseen tulevaisuuspohdintaan ja samalla tarjota arvokas elämys lapsille ja nuorille. Lue lisää tiedekummiudesta Heurekan sivuilta.

Lue Opettaja-lehden laaja juttu näyttelystä täältä.

Mistä on kyse?