archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Elinkaariajattelu

Elinkaariajattelu on hyvä työkalu tuoda kouluihin, sillä se antaa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitä kaikkea yhden tavaran tai palvelun tuottaminen pitää sisällään jo ennen kuin sen ostaa itselleen.

Julkaistu

Monet koulut ovat hienosti nostaneet esille kierrätystä. Nuoret ovatkin usein aika valveutuneita kierrätyksen asiantuntijoita. Enemmän haasteita meillä kaikilla on hahmottaa tuotteiden koko elinkaarta ja tuotteiden valmistuksessa sitoutuneita raaka-aineita ja energiaa. Tiesitkö, että yhden jauhelihapihvin tuottamiseen kuluvalla vesimäärällä voisit käydä suihkussa muutaman kuukauden? (UNC Research)

Voisitte vaikka kuvitella kaikille lisättyä todellisuutta (AR = augmented reality) näyttävät lasit, jotka visualisoivat sinulle tuotteen koko elinkaaren aina, kun katsot tuotetta. Valitse yksi tuote ja kuvaa tuotteen elinkaari valitsemallasi tavalla. Sulkeutuuko ympyrä, kulkeeko se monta kierrosta vai onko elinkaari täysin suoraviivainen valitsemasi tuotteen osalta? Miten kehittäisit elinkaarta niin, että hukkaa syntyisi mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan?

Maailman muuttuessa kohti kiertotaloutta myös yritysten liiketoiminta muuttuu. Laskelmien mukaan muutoksen potentiaali pelkästään Suomessa on 2-3 miljardia euroa vuodessa (kiertotalouteen ja ravinnekiertoon liittyvä selvitys).

Suomessa on jo nyt paljon hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka toimivat kiertotaloudessa. Onko listalla tuttuja yrityksiä? Puuttuuko listalta joku?

Mistä on kyse?