artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Etäopiskelemalla kiertotalousguruksi

Oletko oman työpaikkasi seuraava kiertotalousguru? Jos sinulla on nyt ylimääräistä aikaa ja mietit, mitä tehdä, tartu tilaisuuteen ja aloita opiskelu! Kokosimme tänne kursseja, joiden avulla voit omalla kotisohvallasi opiskella lisää kiertotaloudesta.

Kirjoittaja

Nani Pajunen

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Maailmassa on häkellyttävän nopeassa aikataulussa tapahtunut muutos, johon ei kukaan osannut valmistautua. Tulevaisuustalon työssä, kuten niin monella muullakin työpaikalla, tilanne on realisoitunut konkreettisesti työn siirtymisessä lähes kokonaan verkkoon ja etänä tehtäväksi.

Haluamme Sitrassa rakentaa kestävää tulevaisuutta, hiilineutraalia kiertotaloutta. Ja kun maailman talouden jälleenrakennus alkaa, sen tulevaisuuden tekemiseen tarvitaan osaajia ja osaamista kaikilta yhteiskunnan sektoreilta!

Osallistumisen ja tekemisen kautta löytyy usko tulevaan. Osaaminen on myös tärkeässä roolissa tulevaisuuden tekemisessä ja Suomen kilpailukyvyn säilyttämisessä ja kasvattamisessa.

Kiertotalous ei ole harvojen ja valittujen asia vaan meillä kaikilla on oikeus osallistua kestävän tulevaisuuden tekemiseen. Kiertotalouskoulutuksen tavoitteena ei ole kouluttaa kiertotalouden erityisosaajia. Tavoitteena on, että meistä kaikista tulee tulevaisuudessa myös kiertotalouden ammattilaisia. Tulevaisuudessakin tulee olemaan paljon eri ammattilaisia ja he kaikki osaavat ottaa kiertotalousratkaisut käyttöön omassa työssään.

Vuosina 2017-2020 Sitra on rahoittanut lähes neljällä miljoonalla eurolla kiertotalouskoulutuksen kehittämistä Suomeen eri koulutusasteille. Syksystä 2019 eteenpäin Suomen kaikilla koulutusasteilla on ollut tarjolla kiertotalouskoulutusta.

Kokosimme tähän linkkejä sopiviin kursseihin, joita on mahdollista opiskella etänä ja täydentää omaa osaamista kiertotaloudesta. Osassa kursseja tarjotaan etämateriaalien lisäksi opetusta. Opetusaikataulut vaihtelevat koulujen välillä. Ole rohkeasti suoraan yhteydessä kursseja tarjoavaan tahoon. Voit myös kysyä meiltä Sitrassa (Nanilta) lisää näistä kursseista.

Esimerkkejä kursseista

Decarbonize design -verkkomateriaali

Aalto-yliopiston ja Yalen yliopiston yhteistyöllä syntyi verkkomateriaali ja kurssi kiertotaloudesta rakentamisen suunnitteluvaiheeseen. Kokonaisuus soveltuu osaksi arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin tai rakennesuunnittelun opintoja. Näkökulmana on hiilen kierto rakennetussa ympäristössä ja rakentamisen prosesseissa. Verkkomateriaali on avoimesti saatavilla ja kuka tahansa voi opiskella sen itsenäisesti.

Circula-peli

Jos teitä asuu samassa asunnossa useampi ja haluatte oppia kiertotaloutta pelaamalla, ladatkaa Circula-pelin aineisto ilmaiseksi. Pelissä pelaajat kehittävät kiertotalousliikeideoita ja oppivat ymmärtämään kiertotaloutta yritystoiminnan ja kuluttamisen näkökulmasta sekä saavat tiimityötaitoja ja valmiuksia omien liikeideoiden kehittämiseen ja yrittäjyyteen. Peli soveltuu kaikille yli 15-vuotiaille.

Kiertotalous.nyt-kurssi

Perusasiat kiertotaloudesta voi opiskella Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kehittämällä Kiertotalous.nyt-kurssilla (5 op). Kurssi sisältää kirjallista materiaalia, videohaastatteluja ja -luentoja, tehtäviä, testejä sekä oppaan opettajalle. Opiskelukokonaisuus koostuu viidestä eri osiosta. Kurssin voi opiskella itsenäisesti milloin tahansa, mutta sinulla tulee olla opinto-oikeus järjestäjäyliopistoihin tai JOO-opintoihin.

Ilmasto.nyt-kurssi

Ilmastonmuutoksen perusteita voi opiskella Helsingin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston Ilmasto.nyt-kurssilla (5 op). Sisällöllisesti opintokokonaisuus jakautuu ilmastonmuutokseen ilmiönä, sen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Materiaali koostuu luennoista, videoista, oppimistehtävistä, testeistä sekä soveltavista tehtävistä, jotka voidaan kytkeä opiskelijan omaan alaan. Kurssin voi opiskella itsenäisesti milloin vain, mutta sinulla tulee olla opinto-oikeus järjestäjäyliopistoihin tai JOO-opintoihin.

Ajankohtaisia kiertotalouden haasteita ja ratkaisuja -kurssi

Tampereen yliopiston kurssi kiertotalouden haasteista ja ratkaisuista (5 op) on hyvä lähtöstartti kiertotalouden perusteisiin. Kurssin voi suorittaa milloin vain itsenäisesti, kunhan sinulla on opinto-oikeus Tampereen yliopistoon tai JOO-opintoihin.

Leadership for sustainable change -kurssi

Tulevaisuuden tekeminen tarvitsee muutosjohtajuutta. Helsingin ja Tampereen yliopistojen vetämä englanninkielinen kurssi (5 op) antaa opiskelijalle välineitä tarttua aikamme isoihin kestävyyshaasteisiin ja viedä läpi muutosta erilaisissa organisaatioissa. Seuraava kurssi alkaa syksyllä 2020. Jotta voit osallistua kurssille, sinulla tulee olla opinto-oikeus järjestäjäyliopistoihin, JOO-opintoihin tai avoimeen yliopistoon.

Kiertotaloudesta liiketoimintaa yrityksille

Turun ammattikorkeakoulun toteuttaman ja Sitran rahoittaman Kiertotaloudesta liiketoimintaa -koulutuskokonaisuuden materiaalit ovat vapaasti käytetettävissä. Kesällä 2020 järjestetty koulutus oli tarkoitettu erityisesti rakennetun ympäristön ja teknologia- ja prosessi- ja konepajateollisuuden yrityksille. Kurssin avulla yritys voi kasvattaa osaamistasoaan kiertotaloudesta, kehittää liiketoimintaa ja tunnistaa vientipotentiaalia. Sisällöt sopivat kaikille kiertotalouden mukaisesta liiketoiminnasta kiinnostuneille.

Mistä on kyse?