Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Faktantarkistajien uusi laatukoodisto tiivistää eurooppalaista yhteistyötä

Euroopassa on luotu uusi faktantarkistajien laatukoodisto, jonka kehittämisessä Faktabaari on ollut mukana NORDIS-hankkeen kautta. Sitra toimii hankkeessa Faktabaarin kumppanina.

Kirjoittaja

Krista Takkinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Poiminta uutisesta:

Eurooppalaisten faktantarkistajien uusi laatukoodisto hallintorakenteineen (EFCSN) julkistetaan 16.11.2022 sidosryhmätilaisuudessa Brysselissä. Faktabaari on osallistunut laatukoodiston laajaan ja avoimeen valmisteluun ensisijaisesti pohjoismaisen NORDIS-verkostonsa puitteissa.

”Eurooppalainen laatukoodisto tiivistää entisestään eurooppalaisten faktantarkistajien yhteistyötä”, Faktabaarin perustaja ja kansainvälisen faktantarkistusliikkeen avoimuusperiaatteisiin jo vuonna 2016 kontribuoinut Mikko Salo sanoo.

Yhteistyötä tarvitaan vastattaessa erityisesti digitaalisessa mediassa leviävään virheellisen ja vääristellyn informaation vyöryyn.

Aiemmin tänä vuonna Faktabaari läpäisi Sitran rahoituksen mahdollistamana Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen (EDMO) faktantarkistusstandardit, joiden myötä se pääsi EDMO:n täysjäseneksi. Tämän ansiosta myös Suomi pysyy vahvasti edustettuna eurooppalaisessa faktantarkistusverkostossa. Faktabaari katsoi, että EDMO:n täysjäseneksi pyrkimällä se myös ostaa aikaa kestävän suomalaisen faktantarkistusmallin kehittämiseen isompien toimijoiden kanssa. EFCSN on nyt jo eurooppalaisen yhteistyön seuraava askel.

EFCSN on samalla myös verkosto, jossa faktantarkistajat voivat jakaa ja hyödyntää toistensa tietämystä. Näin vahvistetaan faktantarkistajien ydintehtävää eli sen varmistamista, että virheelliset ja vääristellyt väitteet eivät pääse heikentämään demokratiaa ja murentamaan sen keskeisiä elementtejä, kuten vapaita, oikeaan tietoon perustuvia vaaleja.”

Lue lisää Faktabaarin sivuilta. EDMO NORDIS -hankkeeseen voit tutustua sivuillamme.

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?