archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tuoko tekoäly meille maailmanrauhan?

Timo Honkelan mukaan nykymallinen edustuksellinen demokratia on tullut tiensä päähän. Tilalle hän tarjoaa tekoälyn vauhdittamia, miljoonien ihmisten joukkokokouksia.

Julkaistu

Play

Mikä yhdistää some-raivoa, riitoja naapureiden kesken ja monimutkaisia kansainvälisiä konflikteja?

Ainakin se, että mukana olevat osapuolet ymmärtävät usein toisiaan väärin, joko tahattomasti tai tarkoituksella. Ymmärtämisen, empatian ja ylipäätään viestinnän painoarvoa ja yhteiskunnallista merkittävyyttä taas lisää se, että nopeasti verkottuneella ja entistä tiiviimmin yhteen sidotulla ihmiskunnalla näitä ymmärtämisen tai väärinymmärtämisen tilaisuuksia on enemmän kuin koskaan ennen.

Yksi tulevaisuuden vastaus keskinäisen ymmärtämisen haasteeseen voi olla viime aikoina usein kuultu yhdyssana: tekoäly.

Onko edessä tekoäly-kilpavarustelun kierre?

Tekoälyn on ennustettu mullistavan lähestulkoon kaiken työelämästä talouden tuotantorakenteisiin, elämäntapaamme ja arkeemme asti. Osin näin on jo tapahtunutkin ja lähitulevaisuudessa kehitys todennäköisesti kiihtyy.

Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin ensimmäisessä jaksossa vieraana on tekoälytutkija, digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela. Hänen kanssaan puhumme siitä, miten tekoäly voi edistää maailmanrauhaa sekä siitä, kuinka sen avulla voitaisiin päivittää demokratia vastaamaan monimutkaistuvan maailman ongelmiin.

Podcast-jaksossa keskitymme pohtimaan tekoälyn mahdollisuuksia inhimillisen kanssakäymisen edistäjänä. Jaksossa selviää, mitä koneet voivat opettaa meille ihmisyydestä sekä se, onko edessämme tekoälyyn liittyvä kilpavarustelun kierre kylmän sodan vuosikymmenten tapaan.

Kuulemme myös, mikä yhdistää Sitran 1980-luvulla kehittämää Kielikone-hanketta ja Applen nykyisin käyttämä Siri-puheentunnistusohjelmaa.

Miltä näyttää maailma, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu?

Podcast-jakso on osa Sitran ja Demos Helsingin yhteistä Seuraava erä-visiotyötä, joka tähtää pohjoismaisen mallin uudistamiseen, hyvinvoinnin seuraavaan erään. Työssä hahmotellaan visiota siitä, mihin olemme menossa ja millaista on edistys yhteiskunnassa, jossa työ muuttuu, politiikka sumenee ja kasvu taittuu. Lue lisää Seuraavasta erästä täältä.

Tutkimusjohtaja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä sanoo, että vaikka pohjoismaissa ihmiset ovat perinteisesti suhtautuneet uuteen teknologiaan myönteisesti ja innostuneestikin, yhteiskuntarakenteemme perustuu edelleen vahvasti teollisen aikakauden toimintamalleihin ja tapoihin esimerkiksi tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntaan. Samaan aikaan digitalisaatio avaa valtioiden rajoja ja muuttaa perinteistä työnjakoa.

”Tämän vuoksi meidän pitää miettiä, mistä haluamme pitää kiinni. Pohjoismaissa on hyvät lähtökohdat: luotamme ihmisiin ja uskomme, että ihmiset pystyvät kehittymään. Nyt pitää vain miettiä, mitkä ne rakenteet ovat, jotka tukevat tätä jatkossakin”, Neuvonen sanoo jakson johdannossa.

Jakson juontaa Sitran Jukka Vahti.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa (iTunes), mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?