archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kunnanlääkärit toteuttaa unelmaansa lääkärin ammatista

Huhtikuun puoleen väliin mennessä Kunnanlääkäreille on rekisteröitynyt runsas 1 400 asiakasta, valtaosa kiuruvetisiä. Naapurikunnista on tultu asiakkaiksi lähinnä työmatkan tai kodin sijainnin perusteella.

Kirjoittaja

Julkaistu

Yksityinen lääkäriasema Kunnanlääkärit aloitti Kiuruvedellä tammikuun puolivälissä. Osakeyhtiön perustivat yleislääkärit Sami Salminen, Harri Haimakainen ja Marja-Terttu Huuhtanen. Kolmikko, joka käyttää myös tittelinään kunnanlääkäriä, on vanhoja tuttuja keskenään.

”Lähdimme tähän voidaksemme omistautua asiakkaille. Haluamme hoitaa laaja-alaisesti ja kaikkia ikäryhmiä. Kun asiakkaan kanssa syntyy luottamus, hoitomyöntyvyys, sen myötä tuloksetkin paranevat. Myös lääkärille on iso ilo nähdä onnistumisia”, Sami Salminen perustelee.

”Kunnanlääkärit merkitsee paluuta perhelääkärisysteemiin.”

”Kunnanlääkärit merkitsee paluuta perhelääkärisysteemiin, jossa sama lääkäri hoitaa perhettä vauvasta isovanhempiin”, Harri Haimakainen sanoo.

Huhtikuun puoleen väliin mennessä Kunnanlääkäreille on rekisteröitynyt runsas 1 400 asiakasta, valtaosa kiuruvetisiä. Naapurikunnista on tultu asiakkaiksi lähinnä työmatkan tai kodin sijainnin perusteella.

Asiakasmäärälle ei ole asetettu kattoa.

”Vielä meille mahtuu. Terveyskeskuksessa omalääkärillä voi olla 1 300-2 000 asiakasta”, Salminen suhteuttaa.

Asiakasvirta on kulkenut myös vastakkaiseen suuntaan.

”Noin 50 asiakasta on lähtenyt. Selvitämme parhaillaan, mikä sai heidät muuttamaan mieltään”, Salminen kertoo.

Saatavuus on tuonut asiakkaita

Vastaanotto Kiuruveden kaupungintalolla on avoinna arkisin 8-18 ja lauantaisin 9-13. Ylä-Savon SOTEn kanssa yhteinen tietojärjestelmä, Pegasos, avaa Kunnanlääkäreille pääsyn vanhoihin potilastietoihin.

”Myöhäisimmät ajat ja lauantait ovat houkuttaneet erityisesti lapsiperheitä”, Salminen sanoo.

”Meillä ei ole portinvartijaa, sillä haluamme pitää vastaanoton kynnyksen mahdollisimman matalana.”

Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta samaan tapaan kuin kuntayhtymän akuuttivastaanotollakin. Erona on, että terveyskeskuksessa hoidon tarpeen arvioi sairaanhoitaja.

”Meillä ei ole portinvartijaa, sillä haluamme pitää vastaanoton kynnyksen mahdollisimman matalana. Asiakas voi keskustella suoraan lääkärin kanssa. Jos emme voi itse vastata puhelimeen, palvelupäällikkömme vastaa, ja soitamme asiakkaalle takaisin. Saatavuus on varmasti asia, joka on houkuttanut asiakkaita meille”, Salminen pohtii.

Sunnuntaisin vastaanotto on suljettu, mutta puhelimessa on tarjolla neuvontaa parin tunnin ajan. Kiuruveden terveyskeskuksen akuuttivastaanotto Enska on avoinna myös viikonloppuisin klo 8-16. Koska kokeilussa sitoudutaan yhteen palveluntuottajaan, Kunnanlääkäreille rekisteröityneet eivät voi Enskaa käyttää.

Uusi vastaanotto Sonkajärvelle

Asiakkaalle taksa on sama kuin terveyskeskuksessa, eli 18,70 euroa ensimmäiseltä kolmelta kerralta kalenterivuoden aikana. Lisäksi Kunnanlääkärit saa kapitaatiokorvausta 21,90 kuukaudessa jokaisesta rekisteröityneestä asiakkaasta.

”Toiminta alkaa olla kannattavaa, vaikka investointivaraa ei vielä olekaan”, Salminen laskee.

Emme lähteneet tähän niinkään kokeilun vuoksi vaan siksi, että sote-uudistus toteutuisi vuonna 2019.

Lupaava alku yhdistettynä sote-uudistuksen häilyvyyteen mietityttää Kunnanlääkäreitä.

”Oli iso päätös lähteä tällaiseen. Emme lähteneet tähän niinkään kokeilun vuoksi vaan siksi, että sote-uudistus toteutuisi vuonna 2019. Kovasti toivomme, että tällä on jatkuvuutta”, Harri Haimakainen sanoo.

Epävarmuuteen Kunnanlääkärit ei suostu alistumaan vaan avaa kesällä uuden vastaanoton Sonkajärvelle. Lääkäriasema rekisteröidään kuntaan.

”Verorahat jäävät paikkakunnalle, mitä uskoisin, että ihmiset myös arvostavat. Sonkajärveltä palkataan mahdollisuuksien mukaan myös työntekijöitä”, Salminen sanoo.

Mistä on kyse?