Sarjakuva
Arvioitu lukuaika 2 min

Kymmenen sarjakuvaa kertoo oman osaamisen huomaamisen hetkistä

Omien vahvuuksien ja taitojen tutkailu herättää monenlaisia fiiliksiä. Pyysimme kahta sarjakuvataiteilijaa kertomaan stripeissään tilanteista, jotka laittavat pohtimaan omaa osaamista.

Kirjoittaja

Julkaistu

Oman osaamisen huomaaminen ja siitä kertominen ei ole aina helppoa. Tuntuu, että joku muu osaa kuitenkin paremmin tai omaa osaamista tulee vähäteltyä.

Osaaminen näkyviin -viikoilla herätämme yhteistyössä noin 350 toimijan kanssa suomalaisia työikäisiä huomaamaan omia taitojaan ja vahvuuksiaan sekä tekemään niitä näkyväksi. Jokaisella on monenlaista, arvokasta osaamista!

Avuksi tehtävään pyysimme yhteistyössä Yle Oppimisen kanssa kahta sarjakuvataitelijaa, Joonas Lehtimäen ja Apila Pepitan, tuomaan oman tulkintansa osaamisen huomaamisen tilanteista.

Joonas Lehtimäki
Sarjakuvataiteilija Joonas Lehtimäki.

Polvenkorkuisesta asti sarjakuvia piirtänyt Anonyymeistä eläimistä tunnettu Joonas Lehtimäki kertoo, että aiheiden keksiminen oli yllättävän vaikeaa.

”Usein se onkin vaikein työvaihe sarjakuvan tekemisessä. Työryhmältä löytyi onneksi taustamateriaalia ja käyttökelpoisia ideoita tekemisen tueksi. Varsinainen piirtäminen oli mukavaa ja sujui vauhdikkaammin.”

”Hankalasta alusta huolimatta valmiista sarjakuvista tuli tosi hyviä. Oivalsin, että osaaminen johtaa hyvään lopputulokseen vaikeuksista huolimatta”, Lehtimäki kertoo.

Englantilainen ystävä

Neljän kuvan sarjakuvastrippi

Positiivisessa valossa

neljän kuvan sarjakuvastrippi

Ärsyttävä leijona

Neljän kuvan sarjakuvastrippi

Kakku

Neljän kuvan sarjakuvastrippi

Voltti

Neljän kuvan sarjakuvastrippi

Erityisesti lasten- ja nuortenkirjoja kuvittanut sarjakuvataiteilija Apila Pepita Miettinen tekee taidetta feministisellä otteella.

Apila Pepita
Sarjakuvataiteilija Apila Pepita. Kuva: Lauri Kaivo-oja.

”Osaaminen on laaja aihe, jota en ollut tutkinut näin syvästi aiemmin. Käytin sarjakuvien pohjana perheeni ja ystävien kokemuksia, ja muokkasin niitä. Nyt osaan tunnistaa muiden ihmisten osaamista aivan uudella tavalla. Miten arjenkin taidot ovat sellaista osaamista, mitä kaikilla ei ole!” Apila Pepita sanoo.

”Taideura ei ole ollut helppo polku. Saamani kannustuksen ja työmahdollisuuksien kautta olen voinut nähdä sen, mitä muutkin näkevät. Osaanhan mä piirtää!”

Esimerkillinen

Apila Pepita

Tietotekniikkaa

Apila Pepita sajrakuvastrippi 2

Valokuvaaja

Apila Pepita sarjakuvastrippi 3

Liitteet

Apila Pepita sarjakuvastrippi 4

Hirveä

Apila Pepita sarjakuvastrippi 5

Lue lähemmin Osaaminen näkyviin -viikoista, ja tutustu työkaluihin ja harjoitteisiin, jota auttavat oman osaamisen huomaamisessa ja sanoittamisessa.

Mistä on kyse?